Andrei s-a născut cu o malformație congenitală, iar câțiva ani mai târziu, specialiștii au descoperit că suferă de sindromul Goldenhar. Mai exact, băiatul nu are pavilioanele aparatului auditiv. Din cauza bolii, osul se macină, astfel că odată cu trecerea timpului, aparatele obţinute cu ajutorul Casei de Asigurări de Sănătate s-au dovedit inutile. Medicii din Cluj au gasit însă o soluție: sa-i monteze un sistem nou, numit Bonebridge.
"Întrucât mastoida este foarte bine dezvoltată și pe investigațiile imagistice s-a văzut că există sistemul osicular, să-i punem un alt tip de proteză care nu mai necesită perforarea tegumentului şi ar preveni infecția care s-ar produce în jurul șurubului", a explicat medicul Marcel Cosgarea.
Sistemul este plasat complet sub piele.
"Sperăm într-o viață mai bună, într-un auz mai bun, să scăpăm de problemele și de drumurile costisitoare pe care le-am avut de lungul perioadei", a afirmat mama băiatului.
Recuperarea lui Andrei va mai dura încă șase săptămâni. Abia apoi, va fi montat un procesor exterior, iar medicii spun că băiatul va auzi perfect.
"Mă simt mai bine, acum m-am bucurat când m-a operat. Vreau să mă duc să învăț, să mă pregătesc mai bine, să-mi iau Bac-ul", a spus tânărul.
Un astfel de aparat costă 10.000 de euro, însă sistemul nu este decontat de stat. Aceasta deşi în ţară mai sunt sute de astfel de cazuri.
"Casa de Asigurări, în momentul în care copilul are nevoie de un anumit dispozitiv, ar trebui ne ajute să-l cumpere. Nu se întâmplă la noi. Noi, în general, nu prea putem dacă spitalul are contract cu o firmă, eu nu pot să trec la altă firmă, întrucât implantul de la altă firmă e mai bun la pacientul respectiv", a mai spus medicul Marcel Cosgarea.
Medicii clujeni au mai realizat un astfel de implant cu doi ani în urmă, atunci când au şi testat sistemul. Clinica ORL din Cluj-Napoca este singura unitate din țară care efectuează intervenţii de acest fel.