Dezbaterile s-au desfăşurat după modelul parlamentului britanic: într-o rundă concurau patru echipe formate din doi participanţi, iar fiecare a avut la dispoziţie şapte minute pentru a-şi susţine cauza. Unul dintre subiectele dezbătute a fost drepturile cetăţenilor din ţările de Vest care vor să se alăture "Războiului Sfânt".
"Guvernul dezbătea pentru ca persoanele care decid să se alăture Jihadului să li se retragă ceteăţenia, iar opoziţia trebuia să susţină că, indiferent dacă fac asta, ei trebuie să deţină în continuare drepturile pe care le oferă cetăţenia", a spus AJ Carver, participant din Statele Unite ale Americii.
Cei care reprezentau Guvernul trebuiau să suţină "moţiunea", adică revocarea cetăţeniei celor care se alătură Jihadului.
"Valoarea pe care am încercat noi să o propunem este aceea că, în momentul în care statul în sine este afectat sau poate să fie afectat, este justificat ca el să revoce cetăţenia unei persoane", a explicat Georgiana Mihuţ, un alt participant la sesiunea de dezbateri.
"Se punctează conţinutul dezbaterii. Adică ideile pe care le-ai adus, în al doilea rând structura, astfel încât să poată fi înţelese bine", explică regulamentul concursului, arbitrul Emil Mesaroş.
Studenţii participanţi la turneul internaţional de dezbateri al Universităţii Babeş-Bolyai au venit din toată Europa. Toţi au în comun pasiunea pentru dezbateri, ceea ce îi face să se simtă într-o continuă competiţie de fiecare dată.
"Trebuie să citeşti tot. Orice poate deveni subiect de dezbatere, dacă există mai mult decât 5 argumente pro şi mai mult de 5, împotrivă. Deci de la animale, la sport şi politică orice poate fi dezbătut", crede Helena Ivannov, o studentă din Serbia.
"Este extrem de important pentru studenţi, să le oferi un mediu în care să gândească critic, să dezbată urmărind anumite reguli pe care încercăm să le transmitem. Formatul de dezbateri este cel al parlamentului britanic", a concluzionat Ioana Stupariu, directorul de organizare a evenimentului.
Anul trecut, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca s-a clasat pe locul al XXIV-lea în Word Debate Rankings, care stabileşte ierarhia primelor 900 de universităţi din lume la dezbateri.