Drama femeii a început în urmă cu 6 ani. De când a aflat că are cancer, a trecut prin mâna a zeci de medici. A fost tratată fără succes la Oradea, Timișoara și București. La recomandarea unui medic, a trecut prin 23 de sedințe de radioterapie, fără niciun rezultat însă.
"Am încercat la diverși doctori, unii m-au refuzat, alții nu au recunoscut că e cancer și mi-au recomandat în continuare unguente. M-am dus și la București la un chirurg, de fapt am fost la mai mulți medici, dar toți mă trimiteau la același, care după ce ma purtat pe drumuri de mai multe ori, am fost refuzat", a povestit pacienta.
Între timp, cancerul s-a extins pe toată fața, în urechea internă, la baza craniului și a ajuns până la coloana vertebrală. În urma mai multor intervenții, femeia a rămas fără urechea dreaptă și fără o parte din craniu.
"Dacă s-a ajuns în această situație, înseamnă că ceva nu a funcționat bine pe unde s-a trecut cineva și aceștia sunt colegii mei, trebuia să sesizeze că aici este nevoie de o intervenție chirurgicală și să o îndrume spre un servicui specializat în cap și gât", a afirmat prof. dr. Teofil Lung, şef secţie Clinica de Chirurgie Maxilofacială Cluj.
După o intervenţie de 4 ore, medicii clujeni au reușit să scoată țesutul afectat. Dacă evoluția va fi favorabilă, femeia va mai suferi o intervenție de reconstrucție în cursul săptămânii viitoare. Specialiștii clujeni susțin că se confruntă cu sute de astfel de cazuri venite din toată țara.
"Este mare păcat să vină în stadii avansate, când munca noastră a echipei este extrem de grea, suferința pacientului post-operatorie este mare și rezultatele nu pot să fie formidabile, pentru că se lasă cu mutilări foarte pronunțate", a mai spus prof. dr. Teofil Lung.
Mai mult, medicii susțin că pacienții ajung la ei abia când boala a avansat considerabil și când își dau seama că tratamentele pe care le-au folosit au fost inutile.