Formele pe care le ia turta tradiţională făcută la Bonţida aduce zâmbetul pe chipul copiilor şi le stimulează imaginaţia. Să aleagă între brăduţi, oameni de zăpadă sau clopoţei este o decizie serioasă de luat.
Turta dulce care îi încântă atât de mult pe copii este preparată în Bonţida, o comună la 30 de kilometri de Cluj-Napoca. Attila Rigo a moştenit reţeta pe care o foloseşte de la bunica lui, care până la 80 de ani a făcut zilnic turtă tulce. Pe lângă cuişoare şi scorţişoară, Attila Rigo spune că ingredientul care dă prăjiturii un gust deosebit este mierea. „Această reţetă, din spusele bunicii, este o reţetă tipic săsească. Turta dulce la noi în familie este o tradiţie de cel puţin 80-90 de ani. Bunica mea la vâsrta de 20 de ani, având trei copii s-a duc în Cluj, la Neigel, era un mare turtar la care a făcut în jur de trei ani de zile o perioadă de a învăţa această meserie” povesteşte acesta.
Aluatul este făcut doar din ingrediente naturale, iar odată pregătit, este întins şi tăiat în forme de sezon. Stropită cu puţină apă, prăjitura este pusă în cuptor, iar opt minute mai târziu, turta dulce este gata pentru decorat. De această îndeletnicire se ocupă fiica şi soţia lui Rigo Attila, care după, 20 de ani de când au această afacere, au deprins toate tainele şi pot să coloreze câteva sute de bucăţi de turtă dulce pe zi. „Toată lumea pune mâna şi sufletul. Fără să pui suflet nu poţi să realizezi nimic. Luăm turta dulce în mână şi ce ne vine pe moment. Nimic prestabilit. Anul acesta, încercăm să realizăm globuri, să împodobim bradul cu globuri de turtă dulce” spune soţia bucătarului, Rigo Ildi.
Turta dulce din Bonţida a devenit în timp nelipsită de la târgurile de profil, iar rafturile cu produse se golesc repede, mai ales că bucăţile delicioase nu costă mai mult de 3-5 lei. Prăjitura colorată este un cadou ideal de sărbători, mai ales că îşi păstrează forma şi gustul luni întregi după ce a fost cumpărată.