Iacob face de 4 ani uleiul din Casa Haiducului, cum îi place să-l numească. A cultivat 20 de hectare cu floarea soarelui, soia, rapiţă şi dovleac, plante folosite pentru a fabrica uleiul presat la rece, 100% natural. De pe un hectar, scoate aproximativ 200-300 de litri de ulei.
"Avem seminţele de floarea soarelui, care în prealabil au fost selectate şi s-au scos toate impurităţile, inclusiv praful.... la fel se întâmplă şi cu celelalte de dovleac, rapiţă şi soia... după ce le selectăm, le introducem în presa mecanică, unde sunt presate şi din 3 kg de seminţe, la final ajungem la 1 litru de ulei", a explicat producătorul.
Produsele sunt vândute în târguri, în pieţe, dar şi pe internet.
"Uleiurile sunt foarte căutate, mai ales că oamenii realizează tot mai mult că sunt sănătoase, fiind presate la rece toate elementele sănătoase, rămân în ulei, fără niciun adaos de produse chimice", spune Mărioara Haiduc.
"Sunt multe lucrări care trebuie făcute, în fiecare sezon avem o campanie de arat, discuit, semănat, deci pe tot parcursul anului e nevoie de doi oameni cel puţin... cu utilajele, cu întreţinerea lor... e mult de lucru", precizează Ionică Haiduc, fiul agricultorului.
"De amortizat nici vorbă, pentru că investiţia este continuă, în fiecare zi investim. Dacă am lua aşa, în mare, două prese pentru presat, preţul ajunge undeva la 10.000 de euro, chiar dacă sunt second, apoi celelalte lucruri... undeva la 20.000 de euro pe puţin. Este un lucru început cu 4 ani în urmă şi tot ce am agonisit, am investit", susţine Iacob Haiduc.
Preţurile uleiului presat la rece variază în funcţie de seminţele folosite. Cel mai ieftin este cel fabricat din floarea soarelui: 7 lei litrul. Uleiul de soia sau rapiţă costă între 8 şi 10 lei, iar cel de dovelac este cel mai scump: 100 lei litrul.