Sally Lamont trăieşte de 15 ani în Cluj. A renunţat la viaţa liniştită din Edinburgh şi a venit în România unde a construit de la zero Centrul Lamont, unde acum activează peste 80 de tineri sportivi cu dizabilităţi.
"Am primit această medalie MBE (Most Excellent Order of the British Empire) în anul 2000, de la Regina Elisebeta în Buckingham Palace şi a fost o mare onoare pentru mine", a spus aceasta.
Ea nu crede că Scoţia este acum pregătită să devină independentă.
"Eu nu cred că suntem pregătiţi, nu cred că politicienii şi parlamentarii sunt pregătiţi pentru această independenţă, nu există răspundere pentru ceea ce se întâmplă după ce noi, Scoţia, câştigă independenţa. Noi am format cu Anglia şi Irlanda de Nord regatul timp de un secol", a afirmat Sally Wood Lamont.
La Centrul Lamont, înfiinţat la Cluj de Sally Wood, se practică sporturi precum judo pentru nevăzători, baschet în fotoliu rulant sau tenis de masă.
"Practicând sportul, am căpătat încredere în forţele proprii, am încredere că mă pot descurca oriunde, adică şi în societate şi mi-a oferit şansa de a face nu numai sport la nivel de pasiune, ci sport la nivel de performanţă", a spus Dacian Makszin, unul dintre sportivi.
"Sally a fost, cred, pentru majoritatea de aici, un ajutor care ne-a dat un impuls în viaţă să mergem mai departe, prin faptul că activăm la ea la club, mergem la competiţii", a afirmat Petru Ifrosa, un alt sportiv.
"De când a preluat comitetul naţional paralimipic şi este preşedinta comitetului, a ajutat toată ţara la toate sporturile, să promoveze să ajungă pe plan internaţional, să fim printre cei mai buni", a spus Anca Cherecheş, antrenor tenis de masă.
Rezultatele tinerilor sportivi pregătiţi la Cluj sunt astăzi peste așteptări. Ei se pregătesc acum la centru pentru Jocurile Paralimpice de la Rio din 2016.