După șapte ani de presă, Narcisa este pregătită pentru o nouă provocare, cea de moderator al unei emisiuni zilnice. Digi24 Cluj-Napoca se lansează luni, 28 octombrie, de la ora 19.00, cu un Jurnal de ştiri prezentat de Mariana Pop.
De ce Digi24 Cluj-Napoca?
Narcisa Chiorean: Am ales Digi24 Cluj-Napoca pentru că este un proiect ambițios, promițător și mai ales pentru că este ceva nou pentru această zonă a țării. Mai important este însă ceea ce le promite telespectatorilor, și asta mi se pare cea mai mare noutate, mai ales într-o piață media suprasaturată de „senzațional“, și anume informații corecte, curate, imparțiale, bazate pe o bună documentare. Nu pot decât să mă bucur că sunt parte a acestui proiect, cu atât mai mult cu cât am șansa să îmi fac meseria într-o instituție de presă echidistantă, care reușește să-și păstreaze verticalitatea, deși piața media este împânzită de televiziuni avide după „breaking news-uri” de carton, de cele mai multe ori.
Vei prezenta o emisiune care vorbeste despre piata fortei de munca, „Recrutat in Cluj”. Sunt probleme în zonă legate de șomaj sau lipsa locurilor de muncă?
N.C: În Cluj se trăiește bine, cred că cel mai bine din țară după București, și sper să nu exagerez când spun asta. De pildă, aici rata șomajului este foarte scăzută comparativ cu alte județe. Vorbim de un procent de 4%, ceea ce e foarte bine pentru piața muncii în acest moment. De asemenea, un alt plus constă în faptul că trăim în județul cu cea mai mare ofertă de locuri de muncă, peste 1400 de posturi, conform ultimelor date ale Agenției Județene pentru ocuparea Forței de Muncă, urmat de București și Iași. Totuși, aici cele mai multe oferte vin în continuare din direcția IT. Practic, de câțiva ani, IT-ul domină piața muncii în Cluj. Și ne putem mândri cu asta, pentru că suntem centrul IT al României, conform specialiștilor în domeniu. Orașul și-a făcut un renume pe piața IT. Iar universitățile din oraș oferă în continuare numeroși studenți talentați care lucrează în cadul unor companii internaționale importante care și-au deschis sedii la Cluj. Prin urmare, nu putem vorbi de un județ cu probleme majore la capitolul forță de muncă și rată a șomajului. Pe de altă parte, ceea ce mi se pare interesant este faptul că, deși Clujul este județul cu cea mai mare ofertă de locuri de muncă, aici e cea mai slabă concurență pe piața muncii. Zece șomeri se bat pe un post vacant, în timp ce media națională este de 50. Asta explică și de ce șomajul este foarte scăzut în zonă.
Ai emoții pentru prima emisie?
N.C: Aș minți să spun nu! Evident că am! Dar orice început vine la pachet cu emoții și au și ele farmecul lor. Din punctul meu de vedere, niciun proiect de mare anvergură nu iese bine dacă nu vine la pachet cu stres, emoții și adrenalină maximă. Și când spun asta mă refer mai ales la ziua cea mare, adica la prima zi de emisie a Digi24 Cluj-Napoca, luni, 28 octombrie. S-a muncit enorm pentru ziua lansării și nu numai. Am pus cu toții umărul ca să conturăm un produs final cât mai bine finisat, de care să fim mulțumiți și noi și cei de acasă care vor fi cu ochii pe noi. Sunt sigură că va ieși foarte bine. Cât despre prima emisiune Recrutat în Cluj, pot să vă spun că e pregătită până în cele mai mici detalii, iar telespectatorii vor avea parte de ceva nou pe piața media locală.
Ce vor afla clujenii de la Recrutat în Cluj?
N.C: Clujenii vor afla cam tot ce mișcă pe piața muncii din județ. Nu ne va scăpa nimic. Toate informațiile din acest domeniu vor ajunge la telespectatorii noștri împachetate și transmise corect și obiectiv. Recrutat în Cluj își propune să-i învețe pe clujeni cum să-și găsească un loc de muncă dacă nu au deja unul, sau cum să schimbe actualul loc de muncă dacă sunt nemulțumiți de cel pe care-l au în prezent. De asemenea, telespectatorii Digi24 Cluj-Napoca vor afla din această emisiune care sunt opțiunile de carieră din județul lor, ideile de afaceri de succes din zonă, vor cunoaște oameni de succes care au pus pe roate afaceri înfloritoare și ne vor împărăși din experiența lor. Totodată vom avea și emisiuni dedicate dezvoltării personale și vom face cunoștință și cu oamenii care au meserii dintre cele mai inedite.
Ce înseamnă pentru tine, personal, aceasta experiență, de moderator de televiziune?
E o meserie care-mi place mult și oricât am încercat să mă închipuiesc făcând altceva nu pot. Lucrez de peste șapte ani în acest domeniu și am făcut de toate, de la presă scrisă până la emisiuni. Cred că e o meserie care mă prinde, mai ales că sunt o persoană extrem de activă și dinamică. Partea cea mai frumoasă a televiziunii constă în faptul că ești permanent în priză, conectat la informații, la tot ce e nou și nu ai niciodată timp să cazi în rutină sau blazare. Daca aș fi nevoită vreodată să mă reprofilez, aș alege tot presa, cu siguranță.