Metoda inedită de prezentare constituie o premieră pentru România şi a venit din partea medicilor, care spun că numărul cazurilor de boli digestive este în creştere. "Scopul principal este ca oamenii să fie mai conştienţi de bolile care există, ce se poate face în privinţa lor şi cum să ajutăm la prevenirea lor şi la un prognostic ulterior cât mai bun", precizează Cosmin Grad, medic specialist de medicină internă.
Medicii spun că bolile digestive au devenit o problemă de sănătate publică, iar clinica de specialitate din Cluj-Napoca se confruntă săptămânal cu zeci de astfel de cazuri. Unul dintre pacienţi este Ioana Popescu. Femeia de 61 de ani este internată de o săptămână, iar cauzele suferinţei ei nu sunt întru totul cunoscute. "Când am făcut investigaţiile, au spus că colonul este puţin iritabil, dar şi intestinul este inflamat. Nu ştiu care este cauza, eu de un an de zile ţin şi regim strict", spune pacienta.
Specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la aceste tulburări funcţionale, care nu prezintă simptome pronunţate, dar care afectează 40% din populaţie.
"Sunt neînţelese de multă lume şi incomplet cunoscute chiar de specialişti. Mi se pare foarte important sub aspectul frecvenţei: jumătate dintre pacienţii care vin la cabinetul nostru au analizele normale, nu poţi să spui că nu au nimic sau că nu sunt bolnavi, ei au tulburări funcţionale", explică Dan Dumitraşcu, şeful Clinicii Medicală II.
Mulajele vor fi amplasate pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, de sâmbătă dimineaţa până duminică seara.