Investiţia de 9 milioane de lei demarată în 2010 trebuia terminată 2 ani mai târziu, însă lipsa de fonduri şi falimentul constructorului au amânat deschiderea pentru 2014. Acum, lucrările sunt din nou blocate.
"Sunt resturi de finanţat de la bugetul statului, undeva în proporţie de 16%. Aşteptăm să se facă aceste plăţi, pentru ca acel constructor care astăzi continuă lucrările la grădina zoologică, să poate continua şi după ce se fac plăţile, având în vedere că nu mai are posibilităţi financiare de execuţie", a afirmat Tudor Ştefănie, primarul oraşului Turda .
Cu o suprafaţă dublată, până la 10 hectare, grădina zoologică din Turda ar fi trebuit să fie una dintre cele mai moderne din România şi singura din ţară care să adăpostească animale sălbatice din Africa.
"Animale noi, animale de talie mare, să zic zebre, girafe, antilope şi rinoceri. Acestea erau speciile care vroiam să le aducem ca şi delicatese, atracţie pentru vizitatori. Niciun coleg din ţară nu s-a gândit să facă un amplasament pentru rinoceri, de exemplu. Vom fi singurii din România care vor avea această specie", a spus Mate Csaba, directorul Zoo Turda.
Lucrările vor fi reluate cel mai probabil abia în 2015. Pentru finalizarea investiţiei mai este nevoie de 1 milion de lei.
"Sperăm, totuşi, ca la anul, copiii care sunt acum la 8 - 9 luni, să se plimbe prin noua grădina. Aşteptăm", a afirmat o localnică.
"E foarte mare păcat atât pentru turdeni, cât şi pentru vizitatori care vizitează Turda", crede alta.
Singura grădină zoologică deschisă în Transilvania de Nord este cea din Oradea. Şi complexul din Baia Mare a fost închis în 2012.
"Terenul pe care era amplasată Grădina Zoologică a fost acum retrocedat şi primăria a plătit sume exorbitante pentru închirierea acelui teren. Am decis acum doi ani sistarea activităţii grădinii zoologice şi desfinţarea acestei grădini, pentru că nu existau condiţiile necesare pentru îngrijirea animalelor", a declarat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia-Mare.
Reabilitarea Grădinii Zoologice din Turda este finanţată în comun de Ministerul Mediului, în proporţie de 75%, şi de Primăria din Turda, care a contribuit cu 25% din suma totală.