Pe cât de complicat sună, pe atât de utile sunt rezultate obiținute. Aparatul analizează proba cu o precizie de până la un micron și poate determina fiecare element existent în respectiva mostră.
Microsonda devine salvatoare pentru firmele care activează în domeniul exploatărilor miniere, care pot afla unde trebuie să foreze pentru a extrage materialele dorite.
"Până în momentul de față, mai toate firmele care au apelat la această metodă le-au executat, în mod special în Canada", a afirmat Matyasi Sandor, administrator firmă.
Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai vor stabili cu ajutorul microsondei şi vârsta rocilor de pe teritoriul României. În acest sens, ei vor analiza din aceste roci un mineral numit zircon. Acesta funcționează precum un "jurnal" în care rămân memorate evenimentele geologice, iar analiza cu ajutorul microsondei poate determina momentul în care acestea au avut loc.
"Mare parte din teritoriul României este formată din asemenea bucăți de litosferă continentală rupte din acest continent numit Gondwana și s-au apropiat de un alt mare continent la acel timp care era Laurasia sau platforma est-europeană", a explicat Ioan Balintoni, profesor la Departamentul de Geologie al UBB .
Achiziționarea microsondei face parte dintr-un amplu program de dotare cu infrastructură de cercetare a Departamentului de Geologie al Universității Babeș- Bolyai. Investiția totală este de 2 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene și de la bugetul de stat.