Metodă nouă de regenerare osoasă. O cercetătoare din Cluj a demonstrat că osul poate fi regenerat din celulele stem din grăsime

Data publicării:
CELULE STEM

Celulele colectate din grăsime sunt implantate în alveolă imediat după extracția unei jumătăți de dinte.

"Aceste celule au fost crescute pe niște matrici, care au avut forma unei rădăcini dentare, iar acest sistem de matrici cu celule a fost implantat în alveolele post-extracționale ale acestor porci", a explicat cercetătoarea Aranka Ilea.

Pe baza rezultatelor obţinute la porci, cercetatoarea susține că celulele implantate reacționează cu jumatatea de dinte rămas, iar partea lipsă se va reconstrui.

"Avantajele acestei metode ar fi că de la același individ se recoltează celulele stem și se implantează la acelaşi individ, fără să existe șanse de reject a grefei respective cu celule stem", a precizat tânăra.

Medicii stomatologi susțin că noua metodă de regenerare osoasă ar fi de mare ajutor atât pentru ei, la realizarea implanturilor, cât și pentru pacienți.

"Ar fi foarte bine, pentru că nu ar mai fi nevoie de transplant osos, adică nu s-ar mai lua os din altă parte a organismului să se transplanteze la nivelul arcadelor dentare sau iarăși ar reduce foarte mult utilizarea biomaterialelor. Aşa s-ar reface țesuturile din propriile noastre țesuturi", a explicat medicul stomatolog Petronela Buiga.

"Mi se pare o idee destul de bună, nu mai trebuie să treci prin diferite operații, trebuie doar să-ți pună implantul şi este totul în regulă", a spus un clujean.

"Este foarte bine că se face așa ceva ce nu s-a făcut până acum şi ar fi bine pentru oricine", este părerea unui altui clujean.

La Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, celulele stem sunt studiate de mai bine de zece ani.

"Avem speranța să obținem rezultate care să fundamenteze folosirea clinică a unor astfel de terapii. În acest caz, este vorba de regenerare osoasă. Este o activitate care se înscrie într-o preocupare de excelență în domeniul cerecetării", a spus Radu Câmpian, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj.

Experimentul derulat de medicul Aranka Ilea este finanțat de Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri