Doar jumătate dintre copiii care se nasc anual cu probleme cardiace sunt operaţi. Restul sunt trecuţi pe liste de aşteptare, din cauza numărului mic de chirurgi specializaţi în cardiologie pediatrică.
"Aici este problema: că un centru, indiferent cât de bun și valoros este, nu are cum să facă față acestui aflux, la o țară de 20 de milioane de locuitori. În acest sens, au fost și sunt eforturi de a se crea alte centre, dar precum se vede, lipsește resursa umană", a afirmat Horațiu Suciu, șeful Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant Tîrgu Mureș.
Acesta este şi motivul pentru care universitățile de medicină din Cluj şi Tîrgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant, au accesat fonduri europene de 4,7 milioane de euro.
"Ne-am propus față de ghid, care ne solicita un grup țintă de 200, să formăm 235 de medici și asistenți medicali din domeniul cardiologiei, chirurgiei cardiovasculare pediatrice și a specialităților conexe", a spus Klara Brînzaniuc, manager de proiect.
Selecţia celor care vor urma aceste cursuri de pregătire a fost încheiată. Printre norocoşi este şi Angela Eni, medic primar pediatru, care lucrează de un an la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.
"Este o oportunitate foarte mare importantă în dezvoltare și achiziția de noi informații, care din păcate, de la nivel de facultate, chiar și de la nivel de rezidențiat, este așa cum este, adică nu suficientă", a afirmat aceasta.
Pregătirea tinerilor în domeniul cardiologiei pediatrice este salutată şi de specialiştii clujeni. La Institutul Inimii de aici, un singur medic operează nou-născuţi.
"Este nevoie de acest proiect, pentru că și noi avem probleme și Tîrgul Mureş, prin faptul că ne-au plecat foarte multe asistente bune în străinătate, avem puțini anesteziști care practică această meserie, avem puțini perfuzionişti, avem foarte puțini chirurgi care practică această meserie", a precizat Manuel Chira, medic primar chirurgie cardiovasculară.
Instruirea medicilor și asistentelor se va face atât în țară, cât şi în spitale din Europa. Programul se va desfășura pe o perioadă de zece luni.