Diana Radu are 31 de ani şi este medic rezident în anul 5. Lucrează la secţia de reabilitare medicală din cadrul Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj, iar salariul de 1400 de lei nu este suficient pentru un trai decent. În prezent femeia plăteşte o chirie de 100 de euro însă la începutul rezidenţiatului plătea chiar şi 300 de euro.
"Încă mă ajută ai mei, ceea ce nu mi se pare firesc la vârsta asta dar asta este.După plătirea chiriei, cheltuielilor şi ce mai trebuie, îmi rămân bani relativ de mâncare dar cam atât,poate nici ăia. Haine şi alte plăceri exclus. Deci undeva pe la jumătatea lunii se termină banii", a precizat Diana Radu, medic rezident.
Deşi mai are un an de rezidenţiat, Dianei i-ar fi de mare ajutor să primească o locuinţă promisă de Ministerul Sănătăţii în 2012. Medicii rezidenţi câştigă în medie 800 de lei pe lună, iar pentru chirie sunt nevoiţi să plătească lunar mai bine de jumătate din salariu. Nu e de mirare că tot mai mulţi tineri rezidenţi aleg calea străinătăţii.
"Eu de exemplu ca organizator de rezidenţiate pentru medicii specialişti sunt pus de multe ori în situaţia de a semna hârtii de detaşare în alte centre universitare pentru că rezidenţii respectivi pur şi simplu nu-şi pot permite să plătească chirii în localităţile respective şi se duc şi fac rezidenţiate oriunde pot cu cheltuieli mai mici", a declarat conf.dr. Ioan Onac, şeful secţiei reabilitare medicală din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj.
În Cluj este construit un singur bloc ANL pentru rezidenţi, cu 26 locuinţe şi aparţine Institutului Oncologic. În judeţul Cluj lucrează aproximativ 1500 de medici rezidenţi.