Lege dată de ochii lumii

Data publicării:
desen

Claudiu este tatăl unui băieţel autist în vârstă de opt ani. Acesta plăteşte în fiecare lună aproximativ 1.500 de lei pentru şedinţele la psiholog. Părintele spune că noua lege nu îl ajută foarte mult şi asta pentru că acum băieţelul primeşte asistenţă în cadrul unei asociaţii de profil, care nu va beneficia de prevederile noului contract cadru.

"Nu este decontat, doar dacă mergi la cabinete particulare. Mie îmi convine dacă ar fi aici decontat, aici, unde pot să vin cu copilul", spune acesta.

Reprezentanţii organizaţiilor de profil spun că prevederea nu este nouă şi că, din păcate, nici în acest an copii trataţi în centrele speciale nu vor beneficia de avantajele acestei măsuri.

"Noi nu suntem cuprinşi în aceste prevederi. Psihologii angajaţi ai centrelor înfiinţate de părinţi nu vor putea beneficia de aceste sume. Pentru un copil cu tulburări din spectrul autist, se recomandă între 4 şi 8 ore de intervenţie terapeutică. El trebuie să lucreze cu o echipă pluridisciplinară, nu cu un singur psiholog", a declarat Milena Prună, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania.

Noile măsuri legislative nu îi avantajează nici pe psihologii cu cabinete. Aceştia vor trebui să încheie contracte de colaborare cu medicii psihiatri.

"Se presupune că copilul este trimis de către medicul psiholog, psihologul merge apoi la medicul psihiatru să îţi deconteze banii, ceea ce nu este tocmai ok şi este destul de umilitor pentru psiholog să meargă lunar la medicul psihiatru să îşi ceară banii pentru care a muncit", a spus psihologul Corina Bratu.

"În ambulatoriu de specialitate, au fost introduse în premieră serviciile conexe actului medical. Ne referim la psihologi de specialitate, psihologie clinică, psihologie specială, psihoterapie, consiliere psihologică, care pot face obiectul contractelor dintre casele de asigurări şi medicii specialişti", a precizat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt CAS Cluj.

Incidenţa tulburărilor din spectrul autist a crescut constant în ultimii 20 de ani. De exemplu, în ţări precum Statele Unite sau Marea Britanie, unu din 150 de copii are autism.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani