Cristina Petruţ avea doar 12 ani când a aflat că va deveni prima beneficiară din ţară a unei pompe de insulină. De atunci, viaţa ei s-a schimbat complet.
"Pentru mine a fost o bucurie foarte mare când am primit vestea că am primit pompa de insulină. M-am obişnuit repede cu ea. La început, într-adevăr, mi-era frică să o ating, să dorm cu ea, dar utilitatea ei este maximă. Deci ajută foarte mult. Pot să spun că, având pompă de insulină, am avut o viaţă mult mai apropiată de cea a persoanelor non-diabetice", povestește Cristina Petruţ.
Aparatul are mărimea unui pager şi funcţionează cu baterii. Insulina este pompată printr-un cateter care este schimbat de pacient o dată la 3 zile.
Pompa de insulină este o soluţie foarte bună mai ales pentru tinerii care au diabet insulino-dependent. În unele ţări, cum ar fi Slovacia, toţi cei cu vârsta până la 18 ani au montate astfel de aparate. Din păcate, în Romania, din cauza fondurilor insuficiente, în ultimii 10 ani, Casa de Asigurări de Sănătate a decontat astfel de aparate doar pentru 300 de pacienți.
"Din păcate, există anumite constrângeri economice legate de Programul Naţional de Diabet, care limitează mult numărul pompelor de insulină în România. Cel puţin comparativ cu ţările din jur şi aici mă refer la Bulgaria, la Ungaria, avem mult mai puţine pompe de insulină", spune medicul Cristina Niţă.
"Pentru fiecare pacient care urmează să fie inclus în acest tip de program se întocmeşte un dosar care ajunge, prin intermediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, la Comisia Naţională, urmând să fie aprobat şi apoi să fie inclus. În acest an, prin norme, au fost aprobaţi 200 de pacienţi şi incluşi 31 de pacienţi", declară Emilia Groza, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Cluj.
O pompă de insulină costă aproximativ 2.000 de euro. Dacă nu este decontată de stat, această sumă este mult prea mare pentru bugetele celor 200.00 de români diagnosticați cu diabet insulino-dependent.