Directorii şcolilor s-au trezit, astfel, cu mai mulţi elevi în clasa pregătitoare decât estimau şi trebuie, şi anul acesta, să rezolve problema spaţiului pentru ei.
Astfel, spre exemplu, doar 3 din cei aproximativ 70 de copii înscrişi în clasa pregătitoare la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" din centrul Clujului au domiciliul stabil în zonă.
„Dacă în primul an am avut 20 care aveau flotant, în anul următor 50, anul acesta toţi cei 73 care şi-au depus dosar de înscriere aveau flotant în zonă. Suntem obligaţi să facem, fără a avea unde, o clasă suplimentară. Una dintre sălile bibliotecii la care vom renunţa în anul şcolar următor ca utilitate bibliotecă şi va fi o săliţă pentru cei din clasa pregătitoare", a declarat Constantin Corega, directorul Colegiului Naţional „Emil Racoviţă".
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, numărul copiilor înscrişi la şcoli de top din oraş a depăşit de cinci ori estimările iniţiale.
„Am suplimentat acolo unde a fost cazul cu 10 clase. Practic, numărul de copii cu buletin a fost mult mai mare decât estimările iniţiale, lucru care se întâmplă în fiecare an. Dar, în zilele următoare, în alte şcoli unde nu s-au ocupat locurile, va fi o micşorare a numărului de clase", a precizat Valentin Cuibus, inspector şcolar general al ISJ Cluj.
Dacă la şcolile cu tradiţie din oraş părinţii fac coadă la înscrierea în clasa pregătitoare, la alte unităţi de învăţământ, locurile pregătite pentru preşcolari rămân libere. Este şi cazul Şcolii Generale „Horea", unde în prima etapă s-au înscris mai puţin de jumătate din cei 76 de copii din circumscripţie.
„Clasa pregătitoare are un spaţiu special amenajat, începând din ultimii doi ani numai ei îşi desfăşoară acolo activităţile, avem chiar băi pregătite special pentru ei. Avem, sigur, locuri disponibile până la 25 de copii în clasă, dar fiind 4 clase, se repartizează uniform", a precizat Silvia Ţinică, directorul Şcolii Gimnaziale „Horea".
Prima etapă de înscrieri în clasa pregătitoare s-a încheiat vineri. La nivel naţional, au fost depuse 170.000 de dosare, iar în judeţul Cluj, aproximativ 5.300. În următoarea etapă, vor fi repartizaţi copiii care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ sau care nu au participat la prima etapă. Aceasta va avea loc în perioada 25 martie - 4 aprilie.