Cei peste 160 de copii care studiază la Liceul pentru Deficienţi de Auz din Cluj sunt înghesuiţi în nu mai mult de 7 dormitoare. Pentru că în camere nu mai era spaţiu pentru dulapuri, elevii sunt nevoiţi să îşi ţină hainele în clasele de curs sau pe holurile şcolii.
"Nu au loc de joacă şi problema aceasta este şi cu construcţia. Pentru că este ocupată curtea cu şantierul şi nu au loc de joacă până nu se termină construcţia", explică Zoe Piontchievici, directoarea liceului.
Pe lângă înghesuiala din camerele internatului, copiii sunt nevoiţi să aştepte uneori şi câte 3 ore pentru a lua prânzul, întrucât capacitatea sălii de mese este de doar 60 de persoane. Aşa îşi petrec elevii veniţi din toată Transilvania mai bine de 10 luni din an.
"Suntem singura şcoală din Transilvania cu liceu. În rest, mai sunt două şcoli. Dar tradiţia noastră este foarte veche, cu rezultate foarte multe. Avem loc unde se face demutizare, antrenament auditiv, tot felul de terapii specifice copiilor cu deficienţă", mai spune directoarea școlii.
Noul internat, care ar fi rezolvat problema spaţiului, trebuia să fie gata, potrivit proiectului initial, încă din 2011. Autorităţile judeţene, care finanţează lucrarea, susţin că au alocat banii la timp, însă constructorul nu a fost mulţumit de suma oferită. Drept urmare, noua clădire, din care a fost realizată doar fundaţia, stă în paragină de aproape 4 ani.
"Contractul nu este nici pe departe finalizat, aproape 10% din lucrări sunt efectuate. Noi am inclus şi în cursul acestui an bani. Firma refuză să lucreze. Motivele le bănuim: au licitat acum 5 ani şi spun că preţurile sunt altele. Pe noi nu ne mai interesază lucrul acesta. Vom trece la rezilierea contractului şi la relicitarea lucrări", declară Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Autorităţile judeţene speră ca lucrările de construcţie a noului internat să fie reluate în primăvara anului viitor.