O durată de funcţionare de 50 de ori mai mare şi o factură la electricitate redusă aproape la jumătate. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care sistemul de iluminat stradal din Cluj-Napoca va fi înlocuit cu unul ecologic, cu becuri LED.
"Durata acestora de utilizare care de la 1.000 de ore în cazul iluminatului clasic ajunge la 50.000 de euro. Un alt beneficiu ar fi întreţinerea mult mai uşoară, consumul mai mic de energie. Faţă de un iluminat clasic, se poate ajunge la economii de 50-90% şi amortizarea acestora faţă de investiţia iniţială în maxim doi ani", a explicat inginerul Nicolae Beu.
Autorităţile locale au ales pe sprânceană 22 de străzi care să intre în noul proiect. În total, vor fi înlocuiţi peste 1.300 de stâlpi de iluminat.
Noul sistem este finantat in proportie de 85% de guvernul elveţian. Suma de 5,8 milioane de lei a fost acordată autorităţilor din Cluj-Napoca, în baza unui acord încheiat încă din 2011 între România şi Elveţia. Diferenţa de un milion de lei va fi asigurată din fonduri de la bugetul oraşului.
"Aceasta linie de finanţare pusă la dispoziţie de guvernul elveţian pentru ţările membre este destinată unor investiţii care sunt menite să îmbunătăţească mediul înconjurător şi să reducă nivelul de poluare. Economiile pe care le anticipăm din schimbarea sistemului de iluminat sunt de peste 40%, lucru care se va simţi bineînţeles în bugetul local", a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Mai exact, autorităţile locale speră ca, astfel, să economisească în fiecare an, peste 65.000 de euro. Clujenii ar dori ca noul sistem de iluminat stradal să fie instalat şi în alte zone din oraş.
Odată cu instalarea noului sistem de iluminat, autorităţile locale se aşteaptă la o reducere anuală a emisiilor de dioxid de carbon cu până la 20%.
Tot cu sprijin de la guvernul elveţian, în Cluj-Napoca, ar putea fi achiziţionate în următorii ani şi autobuze electrice, în valoare de peste 7 milioane de lei.