Specialiştii susţin că, fără stratul de zăpadă care să le protejeze, seminţele aflate în pământ vor îngheţa în cazul în care vine un val de temperaturi scăzute.
"Sunt afectate la această dată culturile înființate, respectiv grâul, orzul, care au fost cultivate în toamnă și rapița. Este problematic dacă nu cad precipitații sub formă de zăpadă în perioada imediat următoare și vor veni temperaturi negative ca aceste culturi să înghețe, ceea ce va duce la o diminuare a producției", declară Iuliu Suatean, şef serviciu la Direcția Agricolă Cluj.
Viorel Sarca deține 5 hectare de teren agricol și pomi fructiferi într-o comună din apropierea Clujului. Dacă vremea se va răci în perioada următoare, fermierul riscă să rămână fără fructe la toamnă.
"Lipsa asta de zăpadă este o foarte mare problemă. Temperatura nu este bună. Umezeala asta dacă intră în pomi, dacă dă un frig îngheață, atât pomul cât și mugurii, fructele nu se mai fac. Anul asta e un an zero dacă se întâmpla treaba asta", spune agricultorul.
Meteorologii anunță vreme rece, dar fără un strat consistent de zăpadă, pentru perioada următoare.
"După data de 10 (n.r.: ianuarie) vom intra într-o răcire ușoară și treptată. Vor apărea și precipitațiile slabe în zona de munte, predominant sub formă de ninsoare", spune meteorologul Narcis Maier.
De la începutul anului, temperaturile înregistrate ziua în judeţul Cluj sunt pozitive. În aceeași perioadă a anului trecut însă, în judeţ se înregistrau chiar -15 grade Celsius.