În acelaşi dosar, administratorul unei firme din Iclod, Vasile Pogăcean, a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de dare de mită.
Procurorii susţin că au indicii prin care pot demonstra că Horea Uioreanu şi ceilalţi inculpaţi din dosar au săvârşit fapte de corupţie. Mai exact, ar fi plătit din bugetul Consiliului judeţean Cluj contracte pentru organizarea unor licitaţii trucate, în scopul de a obţine câştiguri.
Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, Horea Uioreanu a pretins de la administratorul firmei din Iclod aproape 700.000 de lei, mită.
Astăzi, administratorul societăţii din Iclod, Vasile Pogăcean, a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile judecătorilor Curţii de Apel Cluj.
Faţă de preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, procurorii nu au luat nicio măsură, acesta fiind încă la audieri. În cauză, anchetatorii fac cercetări și față de alte persoane.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a ajuns în vizorul DNA, într-un dosar de corupţie privind construcţia noii piste a aeroportului Cluj-Napoca. Procurorii susţin că instituţia condusă de Horea Uioreanu a acordat contracte din bani publici unor firme deţinute de apropiaţi de-ai săi, iar unele sume au ajuns apoi în conturile sale. Construcţia pistei a costat cu aproape 7 milioane de euro mai mult decât suma prevăzută iniţial.
Nu mai puţin de 11 percheziţii au făcut procurorii DNA în acest dosar, încă de la primele ore ale dimineţii. Au descins mai întâi la sediul Consiliului Judeţean Cluj.
"Înainte de începerea programului, în jur de 7.15, s-au prezentat domnii de la DNA şi au sigilat 3 birouri: al preşedintelui, arhitectei şi încă unul", a declarat Alin Iuga, şef Serviciu Relaţii Publice în cadrul CJ Cluj.
Şi locuinţa preşedintelui instituţiei a fost vizitată de anchetatori, iar Horea Uioreanu a ajuns pentru declaraţii la DNA. La fel şi Ioan Petran, preşedintele comisiei de urbanism şi investiţii din Consiliul Judeţean.
Pista aeroportului din Cluj-Napoca este puntea de legătură între preşedintele Consiliului Judeţean, patronul unei firme de construcţii şi un consilier judeţean, care este şi preşedintele comisiei de urbanism şi investiţii. În 2011, societatea câştiga licitaţia pentru construcţia pistei şi în următorii doi ani cerea suplimentarea fondurilor: prima oară cu 20%, apoi cu încă o jumătate de milion de euro. Motivul oferit: devierea a două cursuri de apă. Aşa se face că valoarea contractului a crescut de la 30,6 milioane de euro la aproape 37 de milioane.
În dosar mai apar, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, fosta soţie a lui Horea Uioreanu, deputatul PNL Elena Uioreanu, dar şi alţi doi şefi din CJ Cluj.
"Am fost solicitaţi pentru ridicarea de înscrisuri privind obiective de investiţii la aeroport. A fost sigilat biroul meu şi cel al arhitectului şef", a precizat Mariana Raţiu, şefa Direcţiei de Achiziţii Publice CJ Cluj.
"În achetă s-au ridicat documente de autorizare de la pistă. Am o implicare, că stau în biroul unde se aflau documentele", a afirmat Claudiu Salanţă, arhitect şef al CJ Cluj.
Alţi angajaţi din Consiliul Judeţean au ridicat problema noilor costuri apărute la construcţia pistei, încă de anul trecut.
"Am reclamat aspecte legate de legalitatea unor hotărâri încă de mai demult. Am cerut să se respecte legea. Am solicitat licitaţie pentru lucrările suplimentare", a declarat Alexandru Coroian, consilier judeţean.
Procurorii DNA au făcut percheziţii inclusiv la Aeroportul Cluj-Napoca.