O grădină de legume, o zonă de picnic, un spaţiu de joacă şi un loc de căţărare. Toate fac parte din cea mai nouă metodă, folosită în tratatea copiilor cu autism: grădina senzorială. Aici se vor juca şi învăţa 70 de copii din Cluj-Napoca.
"L-au ajutat foarte mult pe băieţelul meu, în mod special în comportamentul lui pe care îl are acum, prin felul lui de a fi, de a reacţiona. Îi place grădinăritul şi o să mă ajute şi pe mine acasă să punem roşii, castraveţi", a spus un părinte.
Fiecare copil va planta în grădina senzorială legume şi pomi fructiferi, de care va avea grijă pe tot parcursul anului. Micuţii mai au la dispoziţie şi două săli pentru integrare senzorială, unde vor învăţa cu ajutorul culorilor şi a muzicii.
"Pentru stimularea vizuală. Îi ajută având mai multe culori. Îi ajută foarte mult şi pentru recunoaşterea culorilor, pentru învăţarea culorilor", a explicat Teodora Dâlma, asistent social.
Proiectul Asociaţiei Autism Transilvania a costat 360.000 de lei, bani obţinuţi atât din donaţii, cât şi din fonduri alocate de Ministerul Muncii.
"Foarte mulţi copii cu autism prezintă deficit senzorial. Astfel, dacă un copil cu autism flutură mâinile prin faţa ochilor sau priveşte periferic obiecte, am observant că după ce parcurge acele sesiuni de stimulare vizuală, în camerele senzoriale, aceste comportamente sunt mult reduse", a precizat Milena Prună, preşedintele fundaţiei AAT.
Terapeuţii din Cluj-Napoca apelează şi la animalele de companie pentru a le oferi copiilor o experienţă inedită de învăţare.