Procurorii DNA Cluj au întocmit un rechizitoriu de 150 de pagini, în cazul fostului şef al ISCTR.
În acelaşi dosar, sunt judecaţi şi foştii şefi ai ISCTR Cluj şi Bistriţa-Năsăud. Rareş Pop intervenea prin intermediul acestora pentru ca anumiţi transportatori să nu fie sancţionaţi în trafic. Ca să nu fie deconspiraţi, inspectorii foloseau un limbaj codificat. De exemplu, "Rareş vă transmite salutări" era tradus de controlorii în trafic drept undă verde pentru a încălca legea.
"Niciodată Pop Rareş nu solicita explicit intervenţia în sensul favorizării firmei căreia îi aparţinea mijlocul de transport oprit pentru control ", a declarat un martor audiat de procurori, conform rechizitoriului DNA Cluj.
În unele cazuri, intervenea însuşi Rareş Pop pentru ca apropiaţii lui să fie iertaţi în trafic.
"(...) Inculpatul Pop Rareş a dispus nelegal inspectorului constatator, nerespectarea obligaţiei de aplicare a sancţiunii contravenţionale, cu consecinţa producerii unei pagube materiale în sumă de 12.000 lei", se arată în rechizitoriul DNA Cluj, referitor la o faptă din 24 august 2012.
Alteori, Rareş Pop îi avertiza pe transportatori că sunt controale în trafic.
"Rareş Pop îl avertizează pe numitul ..., administrator al ... cu privire la acţiunea de control desfăşurată în zona Borş şi-i pune în vedere ca în cazul în care vehiculele sunt oprite, intervenţia să fie imediată, pentru a se reuşi evitarea sancţionării", se mai arată în rechizitoriul DNA Cluj, referitor la o faptă din 29.11.2013.
Dacă metoda eşua, Rareş Pop îşi proteja apropiaţii prin intermediul şefului ISCTR Cluj.
"Inculpatul Pop Rareş Vasile intervine asupra inspectorului ... ..., prin intermediul inspectorului coordonator Crişan Claudiu Vasile, pentru a nu sancţiona vehiculul aflat în zona Vâlcele", se precizează în rechizitoriul DNA Cluj, referitor la un eveniment din 04.03.2014.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.
"Am observat că sunt menţinute aceleaşi declaraţii ca şi acelea pentru care a fost cercetat domnul Pop Rareş pe întreaga durată a procesului în faza de urmărire penală", a afirmat Tiberiu Ban, avocatul inculpatului.
Rareş Pop este acuzat de procurorii DNA Cluj de abuz în serviciu, desfăşurarea de activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații, șantaj și luare de mită.