Trei tineri, studenţi în anul II şi III la Facultatea de Electronică şi cea de Automatică şi Calculatoare, au fost selectaţi de o firmă de IT din Cluj pentru o şcoală de vară de Java Script. Un angajat al companiei se va ocupa de ei timp de trei luni, timp în care îi va învăţa tot ce trebuie să ştie un junior.
"Îmi place web development şi am venit să învăţ cât mai multe tehnologii şi să îmi creez o carieră", a spus unul dintre tinerii participanţi.
"În facultate nu e ceva cu care să ieşi să ai ceva stabil. Îţi dezvoltă gândirea, dar nu ai o meserie foarte stabilă. Trebuie să lucrezi mult pe lângă. De exemplu, la acest internship e altceva decât se face în facultate", a spus altul.
La finalul programului, doi dintre cursanţi ar putea primi oferte de angajare. Avantajele sunt de ambele părţi, pentru că firmele de IT din Cluj se confruntă cu o acută lipsă de specialişti.
"Unul din motivele principale pentru care am decis să facem această şcoală este că cel puţin pe piaţa din Cluj este foarte greu să găseşti oameni. Seniori, dacă găseşti, sunt foarte scumpi, iar noi suntem o firmă mică, iar juniori nu prea găseşti, pentru că în facultate nu se învaţă asta şi nu sunt foarte multe firme care să facă internship pe partea aceasta", a explicat Anca Bucuţa, CEO firmă IT.
De altfel, acesta este al treilea an în care firma organizează astfel de internshipuri şi în fiecare vară reuşeşte să îşi găsească specialiştii de care are nevoie.
"Una e să ştii ceva teoretic şi alta e să pui în practică. Programul a fost foarte relaxant, part-time, puteam să îmi fac şi orele de la şcoală şi cele de la lucru", spune Corina Groza, web developer.
Chiar dacă cea mai mare concurenţă în atragerea de studenţi pe perioada verii este în IT, şi în alte domenii tehnice firmele investesc în atragerea specialiştilor încă din facultate. Anul acesta, 600 de firme din regiunea de Nord-Vest au făcut oferte pentru studenţii de la informatică, construcţii, mecanică, electronică, inginerie sau arhitectură.
"Ca să vă dau numai un exemplu: la specializarea construcţiilor de maşini, toţi absolvenţii noştri aveau loc de muncă înainte de examenul de licenţă", a precizat Cătălin Popa, prorector UTCN.
1.800 de studenţi ai Universtităţii Tehnice urmează stagii de practică obligatorii la 400 de firme, între care şi giganţii Bosch, Emerson sau DeLonghi.