"Majoritatea job-urilor, am observat, cer un pic de experienţă şi de două ori mai multe limbi străine şi nu cele uzuale gen franceză, germană. Sunt mai multe care merg pe italiană şi limbi nordice şi pot spune că sunt pe jumătate pregătit, mai trebuie oricum", spune unul dintre studenții participanți la târgul de cariere.
Reprezentanții companiilor spun că mulţi dintre tineri sunt slab pregătiţi sau au doar noţiuni teoretice.
"Nu pot să generalizez. Sunt persoane care ştiu cum să se prezinte la un interviu şi ce să includă într-un CV, dar sunt şi persoane care se supraevaluează, mai ales la partea de limbi străine", spune Alexandra Onea, reprezentanta unei companii participante la targ.
"Au o bază teoretică destul de bună, dar necesită mult şi timp şi răbdare şi instruire pe partea practică. După angajare urmează o perioadă de probă care este şi o perioadă de instruire intensivă. Depinde şi de post, dar de regulă la postul de inginerie este nevoie de o perioadă de pregătire intensivă la început, primele două - trei luni", explică Kinga Rădulescu Szabo, director resurse umane în cadrul unei companii venite să recruteze tineri.
Mai bine de 2.500 de studenţi şi proaspeţi absolvenţi au trecut pe la standurile companiilor.
În ultimii opt ani, peste 18.000 de tineri şi proaspeţi absolvenţi de facultate s-au angajat în urma târgurilor de cariere organizate în România.