Deliana Poptelecan este nouă în această breaslă. Printre serviciile de contabilitate pe care le prestează la diverse firme, de o jumătate de an îi împacă pe clujenii care sunt la un pas de a ajunge în instanţă.
"La început am crezut că nu voi face faţă, pentru că meseria mea este destul de strictă, dar datorită cursului pe care l-am făcut am reuşit să mă adaptez foarte bine", povestește aceasta.
Bogdan Antohe este și el dimineaţa economist, iar după-amiaza, mediator. "De obicei îmi stabilesc orarul după-masa, împreună cu părţile, după orele de serviciu", explică mediatorul.
După doar două săptămâni de pregătire, oricine poate deveni mediator. Trebuie doar să fi absolvit o facultate şi să aibă trei ani vechime în muncă.
Cursurile sunt organizate de un formator acreditat de Consiliul de Mediere şi costă între 2.500 şi 4.000 de lei. "70% din durata cursului facem simulări şi jocuri de rol, în care fiecare cursant ajunge de minim două-trei ori să fie mediator", explică Andreea Gocan, care îi pregătește pe viitorii mediatori.
Şedinţele de informare asupra avantajelor medierii în anumite acţiuni civile şi penale sunt obligatorii şi gratuite. Dacă procedura de mediere este un succes, clienţii pot plăti între 500 şi 1.800 de lei, în funcţie de complexitatea cauzei. Potrivit reprezentanţilor Colegiului Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest, două din cinci persoane care ajung la mediere îşi soluţionează astfel problema.