Contractul dintre Primăria Alba Iulia şi Bursa de Mărfuri a fost încheiat în martie anul trecut, pentru o perioadă de un an. Astfel, administraţia locală a cumpărat energie electrică pentru şcoli, grădiniţe şi alte serviciile publice, la tarife mai mici cu aproximativ 10% faţă de preţurile practicate de fostul furnizor. La gazele naturale, autorităţile au obţinut o reducere de 10 lei pentru fiecare megawatt-oră consumat.
Astfel, autorităţile locale au reuşit să obţină o economie de 260.000 lei la energia electrică, respectiv 160.000 lei, la gaze naturale.
În total, peste 400.000 de lei, bani care vor fi folosiţi în alte proiecte. Din acest motiv, instituţia intenţionează să încheie un nou contract cu Bursa de Mărfuri.
"Sigur că este foarte important să încheiem un nou contract şi în perioada următoare", a afirmat consilierul local Ioan Bogăţan.
"Absolut oricine poate avea calitate de consumator eligibil pe piaţă, poate deveni membru a Bursei de Mărfuri şi poate cumpăra în acest fel energie şi gaze naturale de pe piaţa liberă, iar primăria municipiului Alba Iulia a fost şi din acest punct de vedere catalogată la nivel de pionierat, fiind printre primele administraţii locale din România care a făcut acest lucru", a declarat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primariei Alba Iulia.
Şi locuitorii oraşului susţin această idee.
"Dacă se poate şi reuşesc, bună idee. Păi în contextul în care Guvernul nu a mai dat nimic, cred că pentru municipiul Alba Iulia, pentru bugetul local orice economie e foarte binevenită", a spus un albaiulian.
"E un lucru foarte bun, pentru că primăria a încercat să se gospodărească şi în alt mod pentru şcoli, grădiniţe, pentru diferite instituţii care, într-adevăr, au nevoie de reducere", a afirmat altul.
Potrivit legislaţiei actuale, orice consumator eligibil de energie electrică şi de gaze naturale poate achiziţiona de pe piaţa liberă, la preţuri mai mici.