Medicii aflaţi în avionul care a aterizat forţat în Munţii Apuseni şi-au pus de nenumărate ori viaţa în pericol pentru a-şi salva pacienţii.
"De multe ori, în ciuda vremii, se fac deplasări riscante. Bun, evident că am încercat pe cât posibil să nu riscăm viaţa nimănui, dar trebuie recoltat cât mai repede. Organele îşi pierd calitatea. Totul se desfăşoară contra cronometru, discutăm de ore", explică medicul Dan Luscalov.
În paralel cu echipa medicală de la Bucureşti, o alta de la Cluj a plecat spre Oradea luni dimineaţă. Lucraseră împreună de sute de ori în ultimii zece ani.
"Este foarte bună colaborarea cu ei. Vreau să vă spun că nu s-a întâmplat niciodată să fie plecaţi în concedii, să fie peste hotare. Când am avut un donator în moarte clinică şi nu a avut cine să recolteze, s-au întors de acasă de la familii. Are o personalitate extraordinară Radu Zamfir. Este o personalitate foarte puternică", apreciază medicul Dan Luscalov.
Medicii clujeni au aflat în momentul în care au ajuns la Oradea că avionul care urma să îi aducă pe colegii lor de la Bucureşti a aterizat forţat în Munţii Apuseni şi că medicul Radu Zamfir a cerut ajutor prin telefon.
"Pe toată perioada celor 6 ore s-a discutat prin telefon cu ei. Din păcate, nu reuşeau să se localizeze foarte bine nici ei cu ajutorul GPS-ului. Se pare că nici celelalte instituţii abilitate n-au reuşit să îi localizeze foarte bine", spune medicul.
În timp ce autorităţile încercau să localizeze avionul în zona de munte, echipa Institutului de Transplant din Cluj a recoltat rinichii victimei aflate în moarte cerebrală spre care se îndreptau şi medicii din Bucureşti.
"Cei doi rinichi au fost aduşi la clinică în Cluj. Pacienţii sunt deja transplantaţi şi se află la Terapie Intensivă şi se simt foarte bine", precizează medicul Dan Luscalov.
În opinia chirurgului Dan Luscalov, fost director al Agenţiei Naţionale de Transplant, situaţiile în care echipele de medici gonesc spre pacienţi ar putea fi evitate dacă s-ar înfiinţa în România mai multe centre de transplant.