Modernizarea liniei de tramvai, restaurarea Parcului Central şi reabilitarea drumurilor din zona industrială sunt doar câteva dintre proiectele europene în cazul cărora investiţiile au fost mai mici decât sumele primite de la Uniunea Europeană. Cu acordul Ministerului Dezvolării Regionale, cele aproape 20 de milioane de lei rămase vor fi folosite pentru alte două proiecte, pentru care, altfel, autorităţile locale nu ar fi avut fondurile necesare.
"Am decis ca aceşti bani să fie investiţi în realizarea unor drumuri. E vorba de drumul Lombului, care va asigura accesul către Cluj IT City. Este zona în care dorim să extindem partea de dezvoltare economică a Clujului", a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
Planul autorităţilor este să construiască un drum cu o lungime de aproape 2 km, cu patru benzi de circulaţie, care va duce la „oraşul viitorului". Noua arteră va porni de la intrarea în viitorul centru IT şi se va intersecta cu şoseaua care leagă zona industrială de centrul oraşului.
17 milioane de lei se vor investi în strada ce va asigura accesul spre incubatorul de afaceri pentru tineri şi spre centrul cu studiouri de film şi ateliere de creaţie, aflate în construcţie.
Al doilea drum pentru care autorităţile au economisit bani le oferă şoferilor o variantă ocolitoare a Clujului prin pădurea Făget. Drumul acoperit cu plăci de beton, asfaltat parţial şi plombat din loc în loc nu a a vut parte niciodată de o reabilitare completă, deşi şoşeaua a fost construită în urmă cu mai bine de 10 ani.
Lucrările ce vor aduce un nou strat de asfalt au fost estimate la 2,5 milioane de lei şi ar urma să înceapă în acest an. Şoferilor nu le vine să creadă că drumul va fi, în sfârşit, reparat.
"Drumul ăsta a fost cu probleme întotdeauna şi eu de când ştiu, de ani buni de zile, reparat aşa mă rog, parţial, cârpit cum ar veni. În rest, se poate merge, dar îi destul de horror", a spus unul dintre ei.
"Păi îi foarte rău, cum să fie. Deci îi dezastru, partea cât ţine de municipiul Cluj îi dezastru, ce aparţine de Consiliul Judeţean îi făcut. Nu numai că sunt gropi, dar îi denivelat şi îi rupt betonul în foarte multe locuri", a spus altul.
În total, în perioada de finanţare 2009 - 2014, autorităţile locale din Cluj-Napoca au accesat fonduri europene în valoare de 88 de milioane de euro.