În timp ce soarta drumului se va decide pe masa procurorilor anticoruptie şi în sălile de judecată, cei peste 1.500 de locuitori ai comunei Mărgău se chinuie în continuare cu transportul.
"Foarte prost. De la Călata încoace, până la Răchiţele, îi foarte prost şi aici îi dezastru, îi catastrofă. Maşini praf, distruse tot. Turiştii se întorc înapoi şi cei care vin în zonă, deşi îi o zonă faină aici, Doda Pilii - Ic Ponor - Padiş", spune un şofer.
Autorităţile locale au mâinile legate şi din 2008 privesc neputincioase cum lucrările se amâna de la un an la altul.
"Starea drumului Răchiţele - Ic Ponor, în momentul de faţă, îi destul de critică. Adică lucrarea care a fost abandonată, proiectul început în 2009 şi din păcate, nefinalizat. Până la finalizare, ar mai trebui pregătit pentru turnarea stratului de asfalt", spune Viorel Purcel, viceprimarul comunei Mărgău.
Neregulile au început însă să apară în momentul în care o expertiză tehnică realizată de autorităţi a scos la iveală materialele proaste folosite de firma de construcţii din Bucureşti.
"Există o suspiciune de fraudă, mai exact, expertiza care a fost făcută a constatat faptul că firma executantă nu a respectat cerinţele tehnice din caietul de sarcini şi din proiect, betonul utilizat, nefiind în clasele corespunzătoare. Practic, constatând aceste lucruri, Consiliul Judeţean Cluj a sesizat din proprie iniţiativă DNA", a declarat Alin Iuga, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.
În prezent, lucrările la drumul Răchiţele - Ic Ponor sunt suspendate, până la finalizarea anchetei demarate de procurorii anticoruptie. În paralel, constructorul drumului cere în instanţă daune de peste 5 milioane de lei, acuzând Consiliul Judeţean Cluj de o proastă gestionare a proiectului.