"Acest Parlament crede că statul ar trebui să folosească în mod sistematic manipularea subconştientă pentru a-i îndrepta pe cetăţeni spre decizii bune." Aceasta a fost moţiunea dezbătută de participanţi, la turneul de debate de la Cluj-Napoca. Ei au primit tema cu doar 15 minute înainte de dezbatere, timp în care echipele au trebuit să îşi construiască argumentele. După deschiderea sesiunii de lucrări din Parlament, debaterii şi-au susţinut cu patos poziţia, în timp ce au trebuit să facă faţă contracarărilor venite din tabăra adversă.
"Ca debater, înveţi să fii foarte convins de ceea ce spui şi înveţi ca poziţia ce îţi este dată să te reprezinte şi chiar să crezi în ea", a declarat una dintre concurente, venită din Bucureşti. "Psihologic, orice debater e pregătit să intre pe orice latură a dezbaterii ar vrea să intre. Ca părere personală, aş fi de latura opoziţiei. Sunt esenţialmente în dezacord inclusiv cu ce am zis eu în discurs, dar ăsta e sportul", a arătat un alt debater care a participat la turneu.
Pentru a face faţă unor astfel de dezbateri, tinerii pasionaţi de oratorie trebui să fie tot timpul la curent cu ceea ce se întâmplă în lume, dar şi să aibă o cultură vastă. Cei mai vechi în ale oratoriei consideră că tinerii debateri au toate şansele ca în viitor să devină politicieni de succes.
"Foarte mulţi din marii politicieni au fost debateri. Obama a fost debater, marii preşedinţi în general ai statelor dezvoltate au fost debateri în trecut. Obama chiar a fost campion în facultate", a arătat Grigore Pop, organizatorul evenimentului.
Evenimentul a fost organizat de Babeş-Bolyai Debate Society, un parteneriat unic în ţară între Universitatea Babeș-Bolyai și ARDOR Transilvania, iniţiat în urmă cu 18 ani.