Protestul profesorilor maghiari vine în contextul în care, spun aceștia, legea educației prevede înființarea separată a unor departamente cu predare în limba maghiară. Aceştia acuză însă Senatul universității că evită intenționat o dezbatere pe acest subiect și se tergiversează luarea unei decizii.
"Legea educaţiei spune foarte clar că linia de studiu se organizează în departamente. Senatul, după ce a amânat decizia, în ultima şedinţă, a luat decizia să se amâne încă un an, aşa că Adunarea Generală a Maghiarilor a spus că nu contribuie la această tergiversare. Pe termen lung, noi solicităm lucrări practice bilingve", a declarat profesorul Tibor Szilagy, prorector la linia de studiu în limba maghiară.
Ministrul Mihnea Costoiu s-a declarat dezamăgit de decizia anunţată de cadrele didactice maghiare de la UMF Tîrgu Mureş.
"UMF n-a respins, a amânat luarea unei decizii. Eu nu cred că departamentele sunt problema. E o problemă falsă. Problema e în interiorul UMF şi trebuie discutat mai mult. (...) Ambiţia e în interiorul UMF şi lucrurile trebuie reglate în interiorul universităţii", a declarat ministrul, conform Mediafax.
În perioada următoare, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş va numi trei înlocuitori, care să preia atribuţiile profesorilor demisionari. Acesta spune că punctele de vedere, privind înfiinţarea unei linii de studiu în limba maghiară, sunt divergente în interiorul instituţiei.
"Cred că, dacă se dorea să existe o poziţie constructivă, rămâneam împreună şi problemele se puteau discuta de pe alte poziţii. În asemenea situaţie, eu percep această reacţie drept o schimbare a modului de negociere şi, în mod limpede, poziţiile care se radicalizează nu duc spre bine, ci spre neînţelegere", a declarat Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tîrgu Mureș.
Cererea profesorilor maghiari vine în contextul în care, în 2012, la Tîrgu Mureș a fost semnat un protocol cu fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, care prevedea înființarea liniilor de studiu în limba maghiară. Actul normativ stabilea că la universitate va fi deschisă o facultate cu programe în limbile română, maghiară şi engleză. În 2013, Curtea de Apel Tîrgu Mureș a anulat Hotărârea de Guvern, privind înfiinţarea acesteia.