Cultura, în era tehnologiei. Primul centru de Digital Humanities a fost inaugurat la Cluj-Napoca

Data publicării:
DIGIHUBB-1

Digital humanities nu presupune doar scanarea de documente, ci şi crearea unor programe care îi poartă pe oameni cu sute sau mii de ani în urmă, în locuri care astăzi nu mai există. Sunt recreate grafic, în trei dimensiuni, oraşe întregi, dar şi personaje istorice cu care se poate interacţiona. Alte platforme online extrag din zeci de mii de documente doar informaţiile relevante pentru utilizator. Pe viitor, astfel de programe vor fi realizate şi la Cluj-Napoca.

"În afară de proiectul scrisorilor lui Henry Jacques cu Hortensia Papadat-Bengescu, ne mai gândim şi la cartografierea traseelor culturale ale intelectualilor străini la Cluj", a spus lect. dr. Corina Moldovan, director DigiHUBB.

Centrul de digitalizare DigiHUBB este primul de acest fel din ţară. Iniţiativa au avut-o profesorii de la Facultatea de Litere, alături de istorici, filizofi, geografi şi specialişti în studiul artelor care vor fi ajutaţi de informaticieni, dar şi de cercetători din străinătate care lucrează deja în acest domeniu.

"Cel mai uşor de explicat este că îl punem pe Shakespeare pe iPod. Eu am un proiect intitulat "Scrisori din anii 1916" în care colaborăm cu profesori, iar ei folosesc aceste materiale la oră. Dar nu doar folosesc ce am creat noi pe internet. Elevii practic participă active la crearea acestei arhive", a precizat prof.univ.dr. Susan Schreibman de la Maynooth University, Irlanda.

Profesorii lucrează deocamdată la redactarea proiectelor pentru care speră ca, în următoarele luni, să primească finanţarea necesară. Au nevoie de bani nu numai pentru realizarea lor, ci pentru achiziţionarea echipamentelor. Le sunt necesare cel puţin de câteva calculatoare de ultimă generaţie şi un scanner performant, asemenea celui pe care îl deţin colegii lor din Irlanda.

"Multe dintre aparatele pe care le folosim nu au fost dezvoltate pentru ştiinţele umaniste ci, spre exemplu, pentru medicină. Noi, spre exemplu, avem un scanner de mare precizie. Mai este doar unul la fel în Irlanda şi aparţine celor de la laboratorul de investigaţii criminalistice. Este ca tehnoligia razelor X. Practic, poţi vedea documente pe care ochiul uman nu le mai poate descifra", a explicat prof.univ.dr. Susan Schreibman.

Aparatului din Irlanda a costat 100.000 de euro, însă profesorii clujeni spun că, pentru început, vor avea nevoie doar de jumătate din sumă pentru dotarea laboratorului.

Programele dezvoltate cu ajutorul unor astfel de echipamente oferă acces la cultură oricărei persoane de pe glob, cu doar câteva click-uri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Anders Behring Breivik
Ucigașul în masă Anders Breivik vrea eliberare condiționată. Procurorii se opun: "Nimeni în Norvegia nu a...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...