Sistemul va fi scos pe piaţă de firmele din industria auto şi a fost gândit de o echipă de doctoranzi, masteranzi şi profesori ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. El va atenţiona şoferul în caz de posibile accidente şi chiar va prelua controlul volanului.
"Vom detecta toate obiectele, le vom clasifica, le vom urmări, adică vom detecta viteza lor în timp şi din această informţie se va putea detecta o eventuală posibilitate de coliziune. Sistemul va furniza această informaţie către un sistem de control care va interveni, va reduce viteza maşinii, va schimba direcţia de deplasare, va încerca să evite coliziunea", a explicat Sergiu Nedevschi, prorectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
"Necesitatea lui este dată de numărul foarte mare de accidente şi nu neapărat noi suntem cei care avem o anumită idee într-un domeniu ci piaţa o cere. Va fi foarte util în măsura în care orice şofer va accepta un astfel de sistem", a adăugat un doctorand.
În decursul anilor, iniţiatorii proiectului au fost solicitaţi de importante firme din industria auto, printre care Volkswagen şi Bosch. Pentru a-şi dezvolta proiectul de cercetare, au exersat în tot acest timp pe o maşină pe care au ţinut-o în curtea facultăţii. Cercetătorii cred că şoferii vor fi mulţumiţi de produsul pe care l-au conceput. Dotarea cu un astfel de sistem va ridica preţul unui automobil cu aproximativ 2.000 de euro.