Paula a născut doar de câteva săptămâni, însă primele probleme au apărut chiar în prima zi după naștere. A observat că cel mic nu se hrănește și plânge mai tot timpul.
"Nu am primit sfaturi în spital, din păcate mi s-a spus să-l pun la sân, dar nu mi-a fost identificată problema", a spus tânăra mamă.
Rezolvarea situației a venit după ce a ales să apeleze la sfatul unui consultant.
"Am observat o diferență: dacă la început îi dădeam doar 20% din necesarul lui, acum am reușit să creștem procentul la 60%", spune mămica.
"Consultantul de alăptare, alături de echipa medicală și nu în ultimul rând, alături de familie, oferă suport mamei. Rolul lui este hotărâtor, atunci când apar problemele legate de atașarea copilului la sân", explică Ioana Măguran, consultant în alăptare.
Deși este o meserie nouă, iar datele arată că tot mai multe mămici apelează la aceste servicii, consultanții în alăptare întâmpină și probleme.
"Dezavantajul este că acesată meserie nu există în nomenclatorul de meserii, astfel încât nu există posturi în maternități", spune consultantul.
Specialiştii susţin însă că posturile ar fi esențiale, mai ales că în România doar 12% dintre mămici alăptează, deși datele statistice arătă că majoritatea ar putea face lucrul acesta.
"Aceste dificultăţi sunt întâmpinate exact în prima perioadă şi cea mai sensibilă, imediat după naştere și atunci, în momentul în care în maternitate ar exista profesioniști care dețin informații corecte, șansele pentru o alăptare de succes ar deveni mult mai mari", spune Teodora Cătinaș, medic pediatru.
"Chiar am avut nevoie după ce am născut, pentru că erau presiuni mari, mai ales în spital îmi spuneau că copilul nu se satură că ar trebui să suplimentez cu lapte praf", a spus o mamă.
"Cum am nascut la stat, acolo e mai greu, că nu ți se oferă genul asta de servicii, decât dacă insiști foate mult", a afirmat alta.
În România îşi desfăşoară activitatea 20 de consultanți în alăptare.