În 2012, consilierii locali din Cluj-Napoca au decis să ofere facilităţi pentru proprietarii clădirilor verzi. Astfel, aceştia trebuie să plătească doar jumătate din impozitul pe clădiri.
Deși Clujul este primul oraş din ţară care a introdus această facilitate, investitorii nu se grăbesc să ridice construcţii ecologice. "Trebuie un certificat energetic clasa A, care e foarte greu de obţinut. O clădire precum cele pe care le facem noi, cu materiale foarte bune precum cărămidă, ţiglă și izolaţii, primește B+. Dacă ar trebui să fie independentă din punct de vedere energetic, ar fi destul de costisitor", spune Emiliu Petrean Goia, dezvoltator imobiliar.
Constructorii estimează că investiţia ar creşte cu 20% dacă ar încerca să realizeze o construcţie verde, mult prea mult în raport cu câştigurile.
Procesul de certificare este de asemenea scump și anevoios. O clădire cu 170 de apartamente construită cu materiale reciclabile, al cărei iluminat interior este asigurat de panouri fotovoltaice şi care are o faţadă înverzită aşteaptă de peste un an certificarea energetică.
În judeţul Cluj sunt doar trei clădiri cu performanţă energetică superioară. Dintre acestea, doar una deţine o certificare internaţională şi poate beneficia de reducerea impozitului.