În Cluj, fotbal înseamnă Universitatea și CFR, cele două mari rivale care și-au împărțit supremația locală de-a lungul vremurilor.
„Șepcile roșii" se mândresc cu o Cupă a României, câștigată în 1965, dar și cu alte trei prezențe în finala competiției în anii '30-40'.
În campionat, alb-negrii au însemnat mai mult tradiție și spirit universitar decât performanță. Singurele rezultate notabile au fost înregistrate în perioada romantică a fotbalului românesc, în sezoanele din 1932 și 1933, când Universitatea Cluj a reușit să se claseze pe podiumul campionatului.
Echipa de suflet a Clujului a mai reușit o asemenea performanță abia peste alte patru decenii, când la finalul sezonului 1971 - 1972 a terminat campionatul pe un onorant loc trei.
„Șepcile roșii" au început să simtă rivalitatea concitadinei CFR abia la începutul anilor 2000. Echipa din Gruia a stopat, în 2008, supremația de 16 ani a formațiilor din capitală și a devenit campioană a fotbalului românesc.
Cluj, performanța sportivă la cel mai înalt nivel
În următorii cinci ani, CFR a transformat Clujul în capitala fotbalului românesc, aducând în vitrina clubului alte șapte trofee: două noi titluri de campioană, în 2010 și 2012, trei Cupe ale României, în 2008, 2009 și 2010, și două Supercupe consecutive, în 2010 și 2011.
Cea mai bună performanță internațională a feroviarilor s-a înregistrat în sezonul 2012-1013, când locul 3 ocupat în grupele Ligii Campionilor le-a asigurat calificarea în primăvara europeană. Victoria cu Manchester United, de pe Old Trafford, va rămâne însă, pentru totdeauna, în paginile de istorie ale fotbalului mondial.
De-a lungul deceniilor, în capitala Ardealului au strălucit și echipele de baschet feminin și masculin, sport care a dat lumii, printre alții, și pe celebrul Ghiță Mureșan, uriașul de 2,34 m, care a evoluat șapte ani în NBA, cel mai puternic și spectaculos campionat de pe planetă.
Clujul se mândrește și cu U Jolidon, echipa de handbal feminin care a ajuns, alături de Oltchim Râmnicu Vâlcea, în elita Ligii Campionilor.
În orașul de pe Someș, judoka Alina Dumitru a trudit din greu pentru aurul olimpic din 2008, de la Beijing, sub îndrumarea antrenorului Florin Bercean. Coordonatorul lotului feminin de judo al României continuă să descopere și să șlefuiască talente la Cluj.