Pentru a deschide un centru de transplant hepatic la Cluj-Napoca, medicii au nevoie de un corp nou de clădire cu sală de operaţie, secţie ATI şi o sală pentru investigaţii medicale. În total, ar fi nevoie de aproape 25 de milioane de lei. Medicii clujeni spun că suma nu este foarte mare, în condiţiile în care, acum, un transplant de ficat în România costă aproximativ 70.000 de euro.
"Avem un proiect făcut, cu studiu de fezabilitate pe care l-am înaintat Ministerului. Din păcate, au fost tot ani de criză, când greu s-au găsit bani pentru investiţii noi. E nevoie de un centru şi una e să fie un centru de transplant la 100-150 de kilometri şi alta să fie la 400-500 de kilometri. Cu finanţarea adecvată, în doi ani de zile, din punct de vedere al infrastructurii, am putea fi funcţionali", susține Mihai Mleşniţă, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie "Prof. Dr. Octavia Fodor".
Deschiderea unui centru de transplant hepatic la Cluj-Napoca este o dorinţă mai veche a medicilor clujeni, care spun că sunt pregătiţi pentru un astfel de proiect.
"Avem o echipă de medici şi cu experienţă şi mai tineri, entuziaşti şi cu capacitatea de a realiza acest proiect. Unul dintre colegii mai tineri este momentan în State deja. Mai stă doi ani, tocmai pentru acest proiect, să putem să-l implementăm", precizează Cornel Iancu, şef secţie la Clinica Chirurgie III.
Momentan, în România există un singur centru de transplant hepatic.
"Se cere şi este obligatoriu şi eforturile ar trebui făcute şi în această direcţie. Este ruşinos că, la ora actuală, tehnologia a avansat atât de mult şi te ajută atât de mult, când în alte ţări operaţiile se fac în câte 10, 12, 20 de centre de transplant, la noi să existe numai unul", mai spune Cornel Iancu.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Transplant, iniţiative din partea medicilor de a deschide noi centre de transplant hepatic au fost, însă niciodată nu s-au găsit bani pentru finanţare.
"Timişoara a fost una din primele. De asemnea, Tîrgu Mureş vrea să facă un centru de transplant hepatic. Ştiu doar că acest dosar a fost trimis spre evaluare", declară Radu Deac, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.
Anul trecut, la Institutul Fundeni din Bucureşti s-au făcut 100 de transplanturi de ficat, cele mai multe realizate până acum în România.