La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj, 2.000 de cadre medicale au fost instruite astăzi cu privire la utilizarea cititoarelor de carduri.
"Sunt niște proceduri în plus de activat, de băgat în calculator, dar sigur, orice început e puțin mai dificil", a spus unul dintre cadrele medicale prezente.
"Problemele vor consta probabil în lipsa de informații complete pe care nu le au pacienții. Vor fi lucruri legate și de sistem, care s-ar putea să se blocheze", a afirmat altul.
La Spitalul Judeţean au fost achiziţionate 400 de cititoare de carduri, iar primele 100 au fost instalate deja. Aparatele au fost cumpărate din banii spitalului cu aproape 30.000 de lei.
"Cititor e nevoie la internare, în ambulator, cititor e nevoie în serviciile paraclinice și, de asemenea, e nevoie la externarea pacientului. Locațiile sunt absolut diferite, noi suntem sistem pavilionar, de aceea nu știam numărul exact", a afirmat Monica Costin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Cluj.
Activitatea a fost îngreunată astăzi de blocarea serverului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, incident care a făcut ca demonstrațiile să rămână la stadiul de teorie.
"Furnizorul de servicii medicale va înregistra serviciul offline şi îl va încărca în platforma online a sistemului de sănătate în maximum 72 de ore de la acordarea serviciului, altfel serviciul nu va fi decontat", a precizat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.
De la începutul lunii viitoare, cardurile de sănătate sunt obligatorii. Pacienţii nu vor primi asistenţă medicală dacă nu vor prezenta aceste documente, iar furnizorilor de servicii nu le vor fi decontate tratamentele şi intervenţiile efectuate, dacă acestea nu vor fi înregistrate pe cardurile de sănătate.
În județul Cluj au fost distribuite asiguraţilor aproape 500.000 de carduri.