Cu săli pline până la refuz şi proiecţii în premieră. Aşa arătau, în urmă cu 20 de ani, cele mai multe săli de cinema din România. Erau 450 în toaţă ţara. S-au transformat însă în săli de bingo, restaurante, discoteci şi supermarketuri. Aşa a început povestea documentarului cu care regizorii Alexandru Belc, Tudor Giurgiu şi Radovan Sibrt încearcă să redeschidă cinematografele din România.
"Toată ideea din spatele acestui proiect a pornit în momentul în care eram foarte stresat de faptul că avem filme minunate şi producători buni, dar nu avem cinematografe unde să proiectăm peliculele", a explicat Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Regizorul Alexandru Belc, cooptat în proiect, a bătut România în lung şi-n lat pentru a descoperi oamenii din spatele cinematografele închise ori pe punctul de a pune lacătul pe sălile de proiecţie.
"Sunt personaje care încearcă să îşi salveze cinematografele, au făcut rost de proiectoare, dar de apartament. Unii downloadează filme de pe internet, pe care ei le au în program, dar întârzie pentru a pierde şi cei cinci spectatori pe care îi mai au", a spus acesta.
În Croaţia, proiectul de salvare a cinematografelor a fost deja finalizat.
"În timp ce stabileam strategia pe patru ani, am decis că printre cele mai importante cinci obiective să fie şi cel cu privire la digitalizarea cinematografelor independente sau publice. Aşa că am făcut un târg. Statul a investit două milioane de euro, apoi am făcut pe peţitorii cu autorităţile locale şi le-am spus că nu pot să primească totul gratis şi că trebuie să investească măcar 30 - 40%", a spus Hrvoje Hribar, reprezentant al Croatian Audiovisual Centre.
Odată finalizată, pelicula ar urma să sensibilizeze şi să convingă autorităţile locale din ţară să înceapă reabilitarea fostelor săli de cinema. Documentarul va fi lansat oficial în 2015, în România în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.