Peste 700.000 de lei au cheltuit autorităţile locale clujene pentru plantarea unei păduri la periferia oraşului, în zona Bulevardului Muncii. Botezată "plămânul verde" al oraşului, aceasta s-a dovedit însă o gaură neagră în bugetul local. Motivul, unul cât se poate de simplu, este ignorat de autorităţi: specialiştii spun că atât solul, cât şi perioada de plantare, sunt nepotrivite.
"Solul este foarte sărăcăcios, al doilea motiv ar fi că perioda de plantare este nepotrivită, de exemplu acum e prea târziu pentru plantat pentru plante cu rădăcină nudă, deci acele plante au o şansă foarte mică să se prindă. Rata este, din experienţă mea, peste 90%. Sigur că într-o zonă unde nu le îngrijeşte nimeni şi nu le udă numai bunul Dumnezeu, rata ar trebui să fie măcar 50 - 60%", a declarat Cristina Vlad, peisagist.
Din 2009, în zona Bulevardului Muncii au fost plantaţi peste 50.000 de arbori. Autorităţile locale nu par însă îngrijorate de eşecul zecilor de acţiuni de plantare de până acum.
"Dacă s-ar prinde măcar două treimi din ce plantăm, aş fi mulţumit, dar ştiţi cum e: nu există pădure fără uscăciuni. Întotdeauna mai există şi probleme, dar dacă porneşti de la premisa "nu pune că se usucă", nu mai faci nimic. Probabil că o parte se mai usucă, o parte se degradează", a spus primarul Emil Boc.
130.000 de lei s-au cheltuit doar anul acesta din banii clujenilor, pentru plantarea unui număr de 10.000 de puieţi de salcâm şi frasin.