Cimitir celtic în inima Transilvaniei

Data publicării:
santier autostrada Transilvania

Arheologii cred că acolo a fost îngropată, în secolul IV înainte de Hristos, o întreagă comunitate celtică. Mormântul liderului lor este printre ultimele descoperite. De aproape o lună, 13 arheologi lucrează acolo din zori şi până-n seară. Au reuşit să descopere până acum 56 de morminte celtice, acesta fiind unul dintre cele mai mari cimitire de acest gen din această parte a Europei.

Mormintele au fost găsite întâmplător, de o firmă angajată de constructorul autostrăzii Transilvania. Conform procedurilor, înainte să se deschidă şantierul, firma trebuie să verifice cu detectorul de metale dacă în pământ sunt obiecte vechi, de valoare, care ar putea fi distruse întâmplător. Iar dacă bărbaţii nu ar fi fost înmormântaţi cu tot cu arme, iar femeile, împreună cu bijuteriile lor, cimitirul probabil că nu ar fi fost descoperit niciodată.

"Morminte de război, cu un inventar foarte bogat: piese de armament, diverse vase care s-au depus ofrandă şi morminte cu piese de podoabă, care probabil au aparţinut unor femei", a explicat arheologul Florin Mărginean.

Toate obiectele descoperite vor fi expertizate şi dacă vechimea şi importanţa lor se confirmă, vor fi donate, cel mai probabil, Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

"Toate obiectele au fost ridicate, prelevate, evident înregistrate cu fotografii şi desene de detaliu", a precizat arheologul Daniel Sana.

Şantierul arheologilor se va închide săptămâna viitoare şi potrivit constructorului, lucrările la autostradă nu au fost întârziate. Drumul ar urma să fie dat în folosinţă în aprilie anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri