Satul Lăpuștești, din comuna clujeană Râșca, este populat în majoritate de bătrâni. Locuitorii aşteaptă de două decenii această investiție, care le va schimba pentru totdeauna viaţa. "Nu numai comuna Râșca, dar și toate cele cinci comune, Gilăul, Floreștiul, toată zona, ar fi o realizare foarte mare pentru oamenii din zonă, pentru locurile de muncă. Este o zonă foarte frumoasă, pitorească. Sigur va duce la dezvoltarea turismului și a tuturor activităților din zonă", spune Ioan Morar, primarul localității Râşca.
Conform planurilor, bazinul superior al hidrocentralei va avea o putere inclusă de 1.000 de MW. Apa va fi pompată din lacul Tarniţa, aflat la 550 de metri în aval.
Potrivit proiectului, hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti va fi atât producător, cât şi consumator de energie. Mai exact, în timpul nopţii, apa din lacul Tarniţa va fi pompată în bazinul superior, de unde ziua va fi lăsată să cadă înapoi, producând energie.
Autorităţile române au semnat cu reprezentanţii companiei chineze Sinohydro Corporation un angajament pentru construcţia hidrocentralei din judeţul Cluj. Investiţia se ridică la peste 1,2 miliarde de euro şi va duce la crearea a mai bine de 4.000 de locuri de muncă.