Cetatea Alba Carolina a fost restaurată cu ajutorul fondurilor europene. Lucrările de reabilitare au început în anul 2008. Acum, autorităţile şi locuitorii oraşului se mândresc cu o bijuterie unică în ţară, care reuşeste să atraga mii de turişti.
"După 300 de ani, cetatea îşi reintră total în drepturi, iar municipalitatea din Alba Iulia este la capătul uneia dintre cele mai frumoase poveşti contemporane de reabiliare a unui centru istoric. Au însemnat aproximativ 60 de milioane de euro investiţi în cetate, în cea mai mare parte, bani proveniţi din alocarea bugetară europeană dintre 2007-2013, dar au existat şi alte granturi pe care noi le-am obţinut", a declarat Mihai Coșer, purtătorul de cuvânt al primăriei Alba Iulia.
Și cum vorbim de o cetate, aceasta are, după cum se cuvine, și o gardă care o păzește. Turiștii pot participa la ceremonialul de schimbare a gărzii în fiecare zi, la ora 12.00. Soldații sunt îmbrăcați în uniforme ale armatei austriece medievale, iar caii prezenți sunt din rasa friziană. Pentru ca spectacolul să fie complet, turiştii au parte şi de un ceremonial al salvelor de tun.
Nici locurile de cazare pentru turişti nu au fost uitate. În interiorul cetăţii, a fost deschis cel mai frumos hotel din oraş, singurul de 5 stele, amenajat în stil, cum altfel decât.... medieval.
Roadele muncii celor care au contribuit la reabilitarea şi restaurarea cetăţii se văd cel mai bine din statistici. De la an la an, numărul celor care vizitează cetatea a crescut cu 20%, ajungându-se la aproximativ 150.000 de turişti pe an.
Cetatea Alba Carolina se întinde pe 120 ha și este considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din ţara noastră. A fost construită de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, iar lucrările au durat 24 de ani.