Cel mai mare miel din România. Un clujean vrea să omologheze Mielul de Carne Transilvan

Data publicării:
160414 cel mai mare miel muuuuuu
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Toma Mugea este un renumit chirurg estetician din Cluj-Napoca. Cunoscut mai ales pentru operaţiile de mărire a sânilor, acesta şi-a făcut acum un nou renume: a creat o nouă rasă, Mielul de Carne Transilvan. Pasionat de creşterea animalelor, chirurgul şi-a deschis în urmă cu câţiva ani o stână de oi lângă oraş. A observat însă că oaia românească nu este apreciată de bucătarii străini şi a căutat soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii cărnii.

"Preşedintele Asociaţiei Oierilor din Franţa, cunoscându-ne, ne-a propus să facem această combinaţie între berbecii de carne francezi şi oile româneşti. Produsul din această combinaţie directă are o structură a corpului, a carcasei, care se pretează stilului de a găti, adică cotlet, pulpe, grăsime în jurul rinichilor", a explicat Toma Mugea.

Primii zece berbeci de carne au fost aduşi din Franţa la sfârşitul anului trecut, iar din împerecherea lor cu oile româneşti, au ieşit deja primii 50 de miei. Chiar dacă medicul nu ajunge foarte des la stână, din cauza programul încărcat, acesta se bazează pe câţiva ciobani care au grijă de oi.

"Ăsta are două saptămâni şi are în jur la 10 kg, nici nu. Şi am altul tot aşa, la două săptămâni, şi poate are 15 kg. Ajung în jur la 50 de kg şi o oaie de-a noastră abia la 2 ani are 50 de kg", spune unul dintre ciobani.

Proiectul fermierilor clujeni este susţinut şi de autorităţi, care vor ca pe viitor mieii de carne transilvani să devină un brand al zonei.

"Clusterul de agricultură practic a fost parte din cofinanţare, pentru că au finanţat şi celelalte entităţi. Este vorba, estimativ, de 7.000 de RON. A fost un prim proiect, urmând ca, în perioada următoare, să vedem care sunt sursele, în special ne gândim la proiectele europene, astfel încât pe execuţia bugetară 2014-2020, să dezvoltăm acest produs mult mai mult", a declarat Ioan Oleleu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Fermierii clujeni spun că Mielul de Carne Transilvan cântăreşte în medie cu 25% mai mult decât cei din alte rase, însă preţul pe kilogramul de carne va rămâne acelaşi. El va ajunge pe piaţă, după ce dosarul de omologare a noii rase va fi aprobat de Ministerul Agriculturii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Peștele de 5 ori mai ieftin decât somonul, dar la fel de sănătos. Mulți români îl ocolesc însă
Digi FM
Tudor Chirilă, despre serialul-fenomen Adolescence: „M-a cam dărâmat, ar trebui să fie parte din modulul...
Pro FM
Bianca Censori vrea să-l părăsească pe Kanye West, dar se teme: „El controlează atât de multe aspecte ale...
Film Now
Channing Tatum și transformările la care și-a supus corpul. Actorul nu va mai accepta roluri pentru care...
Adevarul
Caz bizar. Un bărbat a ajuns la spital după ce a rămas cu mâna prietenei sale blocată în gură
Newsweek
Vin banii de la Mica Recalculare. Pensiile cresc cu sume între 100 și 700 de lei în luna mai
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
Digi Animal World
Această femeie a coborât un munte, cărându-și câinele de 49 de kilograme în spate. Imaginile cu animalul...
Film Now
Maria Shriver, detalii sfâșietoare despre divorțul de Arnold Schwarzenegger: „Mi-a frânt inima, mi-a zdrobit...
UTV
Luminița Anghel, confesiuni dureroase despre fiul adoptiv: „Nu vrei să știi ce priviri, câtă ură… mi-a fost...