Sala polivalentă din Cluj-Napoca are o capacitate de 7.200 de locuri, dar cu ajutorul tribunelor retractabile, capacitatea ei va putea fi extinsă la 10.000 de locuri.
"Va fi cea mai frumoasă şi modernă din România, dacă nu cumva şi din centrul şi estul Europei. După cum aţi putut observa, suprafaţa de joc, inclusiv pardoseala demontabilă există, tribunele, montate, cubul video, parkingul de 450 de locuri, disponibil", a afirmat primarul Emil Boc.
Cu un cost de construcţie de patru ori mai mic decât cel al sălii proiectate pentru Bucureşti, sala polivalentă se va susţine singură, având panouri solare pentru alimentarea cu energie electrică şi un sistem de reciclare a apei de ploaie.
"A ieşit bine, în contextul în care bugetul a fost foarte limitat. A fost un buget adaptat. A costat până în 70 de milioane de RON, ceea ce reprezintă aproximativ 10.000 de RON pe loc", a explicat Ovidiu Cristea, constructor.
Unică în România, faţada translucidă a clădirii reflectă atât lumina interioră, cât şi pe cea exterioară.
"Am vrut să aducem lumina naturală înăuntru, dar într-o manieră extrem de omogenă, difuză şi foarte ieftină. Este în acelaşi timp extrem de bun izolator termic, deci nu pierdem căldura şi nu se încinge peste vară", a precizat Şerban Ţigănaş, arhitect.
Sala polivalentă va fi inaugurată oficial la sfârşitul lunii octombrie, după ce va trece printr-o serie de teste. Vor fi simulate atât spectacole, cât şi meciuri de hanbdal şi baschet, pentru ca sistemul electronic, cel de filtrare a apei sau cel de încălzire, să fie verificate.