Castelul Kornis din comuna Mănăstirea a fost reşedinţa principalelor familii nobiliare din Transilvania, timp de mai bine de 400 de ani. Construcţia castelului s-a întins de-a lungul mai multor generaţii. Spre sfârşitul aniilor 1500 a fost finalizat corpul principal, iar la începutul anilor 1700, a fost ridicat turnul de poartă, dar şi zidul de apărare.
"Turnul de poartă este construit în 1720, deci perioada în care Kornish Sigismund era guvernatorul Transilvaniei", a explicat istoricul Pavel Rusu.
La începul aniilor 1900, aici funcţiona un muzeu de ştiinţă şi istorie naturală, dar şi o bibliotecă cu peste 9.000 de volume rare, toate adunate de ultimul locuitor al castelului, Kornish Karoly.
"A fost unul dintre cei mai mari vânători. A participat şi cu Carol şi cu regii noştri, la vânătoare prin Africa, prin Deltă. El şi-a făcut şi un muzeu. În timpul războiului, armata rusă au început să intre prin încăperi şi să distrugă", a mai povestit istoricul.
La 30 de ani după ce ultimul moştenitor al familiei nobiliare a părăsit castelul, Direcţia Naţională a Restaurării Monumentelor Istorice din perioada comunistă a început un amplu proces de reparaţie. În 1976, lucrările s-au oprit însă brusc.
"S-a constatat că pe şantierele de la restaurări a monumentelor istorice, s-au făcut foarte multe risipe şi s-a desfiinţat Direcţia Naţională a Restaurării Monumentelor Istorice", a mai explicat Pavel Rusu.
Acum, clădirea principală abia dacă mai există, iar din fortificaţie a mai rămas doar poarta de intrare.
Castelul din comuna clujeană Mănăstirea a fost retrocedat în urmă cu 5 ani ultimei moştenitoare a familiei. Bethlen Berta, fiica ultimului locuitor al domeniului, nu a reuşit însă să reabiliteze castelul înainte să se stingă din viaţă la începutul acestui an, la Budapesta.