Doar o cincime din numărul total de cazuri de melanom malign ajunge în stadii incipiente la medicii oncologi din Cluj-Napoca.
"Ajung să necesite un alt tratament, un tratament radical şi din punct de vedere chirurgical, iar mai departe resursele noastre sunt destul de limitate. Radioterapia nu are un rol esenţial în tratamentul acestei boli, iar răspunsul la chimioterapie este unul destul de mic", a explicat conf.dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, managerul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.
"Există şi o creştere a incidenţei, a numărului de cazuri noi, a cancerului în general şi a melanomului în particular. Acum este în jur de 5% la 100.000 de locuitori, dar în urmă cu 20 de ani erau 2% la 100.000 de locuitori şi se estimează că numărul se va dubla în următorii 10-15 ani, ceea ce este foarte mult", a precizat dr. Adriana Melnic, director executiv al Societăţii Române de Cancer.
Medicii au iniţiat o campanie de informare a publicului cu privire lapericolul expunerii la soare şi vin cu mai multe recomandări.
"Nu te expui între orele 11:00-15:00. Când te expui, protejat, 15-20 de minute şi la acest interval de timp ajungi după o expunere în etape de câte 5 minute, astfel încât să te pregăteşti, pentru a rezista la razele solare", a explicat dr. Dorina Duma, director executiv al DSP Cluj.
Campania preventivă se va desfăşura până în luna septembrie în ştranduri, dar şi în parcuri.