Dansul căluşarilor a atras zeci de spectatori la Casa TIFF, acolo unde a fost proiectat documentarul. Pelicula prezintă povestea fascinantă a călușarilor, dar și istoria şi viitorul unui dans misterios și magic.
"E un documentar mai complex. S-a filmat în vreo patru județe, opt comune. A fost o muncă de echipă, o echipă foarte mare", a afirmat Adriana Oprea, producător Digi World.
"Nu a fost greu. Filmarea a fost făcută la mine în grădină. Majoritatea repetițiilor, tot, absolut. Mi-a părut rău, cum am spus acolo, că nu am mai putut merge cu călușul", a spus Ionel Alexandru, unul dintre călușari.
Cinefilii au fost încântaţi să descopere tainele căluşului.
"Un documentar foarte emoționant. Chiar pot să zic că ne mai face și nouă legătura cu tradiția", a afirmat un spectator, la finalul proiecţiei.
"(Ce v-a impresionat cel mai mult legat de această tradiție) Nu știu, cred că spiritualitatea, faptul că oamenii încă cred că poate să vindece și poate să facă bine. Cred că asta", a spus, la rândul său, o spectatoare.
"(Ştiaţi de această tradiție?) Da, dar până acum nu am mai asistat la vreun dans și nici nu am mai văzut vreun documentar. Dar mi-a plăcut foarte mult", a spus o altă spectatoare.
Documentarul "Călușarii" a fost realizat de Digi World, în colaborare cu o echipă de cercetători de la Muzeul Național al Țăranului Român.