Calculatoarele instituțiilor publice, în pericol

Data publicării:
080414 windows xp

Sistemul de operare Windows XP este folosit în prezent pe mai mult de 70% dintre calculatoarele aflate în instituțiile publice. La Direcția Regională de Finanțe Cluj, de exemplu, 3.200 de computere rămân de astăzi fără suport tehnic.

"La nivelul Ministerului de Finanțe nu s-a luat nicio hotărâre în privința înlocuirii sistmului de operare sau alte măsuri, menite să îmbunătățească această activitate. Din punct de vedere al protecției față de atacurile din exterior, stațiile de lucru din ANAF sunt protejate prin faptul că noi nu avem acces la internet decât printr-un server aflat la sediul de la București", spune Vasile Udrea, șef serviciu informatizare în cadrul DGFP Cluj.

Primăria Cluj-Napoca nu a luat încă o hotărâre în ceea ce privește cele 400 de computere care rulează cu sistemul de operare Windows XP.

"Există în acest moment în analiză mai multe proiecte, pe care le-am putea avea în vedere, pentru a implementa aceste nevoi de schimbare şi de retehnologizare a instituţiei: începând de la parteneriate cu diverse insituţii sau clusterul IT şi terminând cu posibilitatea accesării de finanţări neramburasabile din orice sursă posibilă: Banca Mondială sau fonduri nerambursabile europene", declară Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Agenția de Ocupare a Forței de Muncă a decis încă din 2002 să externalizeze toate serviciile IT unei firme private, însă deocamdată nu s-a decis să facă vreo schimbare în sistem.

"Vor asigura şi licenţele şi tot ceea ce este necesar, pentru ca sistemul informatic să funcţioneze. În plus, pot asigura şi portarea aplicaţiilor, dacă este necesar, la alte sisteme de operare", precizează Adriana Crăciunescu, purtător de cuvânt al AJOFM Cluj.

Una dintre soluţii este semnarea de către Guvern a unui contract cu Microsoft, pentru prelungirea suportului tehnic pentru Windows XP. În lipsa unei alternative, nici programele antivirus nu vor mai putea oferi protecţie completă.

"De exemplu, dacă folosim antivirusul pus la dispoziție de Microsoft, nu o să mai primim update-urile pentru antiviruși, hackerii vor putea foarte ușor să ne acceseze datele din calculator. Sunt diverse metode de a face asta: să lase uși deschise, backdoor-uri, pentru a intra în sistemul nostru, fie să scrie unele părți de program, să modifice în favoarea lor unii regiștri din Windows", explică Bogdan Ciocotișan, inginer IT.

România le-a plătit anul trecut 24 de milioane de euro celor de la Microsoft pentru licenţe Windows XP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...