Amir, un Ciobănesc German în vârstă de 4 ani, este unul dintre eroii Asociaţiei Câini de Salvare Transilvania. Proprietarul cheltuieşte pentru el, în medie, peste 700 de lei pe lună.
"Sunt câini mari, care desfăşoară o activitate foarte intensă şi au nevoie şi de o hrană adecvată", a explicat Călin Ciora, membru al Asociaţiei Câini de Salvare Transilvania.
Antrenamentele se fac, de obicei, în pădurile de la marginea Clujului sau în spaţii părăsite, puse la dispoziţie de diferite firme.
"Două sunt în timpul săptămânii, de obicei după ce ieşim de la serviciu, după 6:00 seara şi antrenamentul de duminică, antrenamet de căutare, mai complex, care durează de obicei de la 10:00 dimineaţa până la 6:00", a precizat Raluca Guţiu, membru al Asociaţiei Câini de Salvare Transilvania.
Numai în urma unor antrenamente intense, intervenţiile se pot solda cu succes.
"Într-o misiune în Munţii Harghitei, am căutat o persoană de 69 de ani, dispărută de 48 de ore. După o oră de căutări, am reuşit să îl găsim cu unul dintre câinii noştri", a povestit Oana Ciora, preşedintele Asociaţiei pentru Câini de Salvare Transilvania.
"Am început acum 10 ani această activitate şi de atunci încercăm s-o dezvoltăm cât mai bine, pentru că este un segment care lipseşte din societatea românească", a precizat Călin Ciora.
Chiar dacă au experienţă în acest domeniu, iar oamenii îi cheamă atunci când au nevoie, proprietarii câinilor nu au reuşit să facă rost de bani, pentru o remorcă pentru transportul animalelor. Aşadar, câinii sunt duşi la misiuni în maşinile personale.
"Condiţiile ideale pentru ei ar fi să avem o remorcă, să o ataşăm maşinii. În felul ăsta ar călători mult mai uşor, mult mai odihniţi ar ajunge la antrenamente, la misiuni", a spus Aurelian Guţiu, economist.
Membrii asociaţiei au început o campanie de strângere de fonduri în acest sens. Ei vor să strângă suma de 10.000 de lei pe platforma de crowdfunding "Creştem Idei".